Niš: Majci dečaka koji je pod nerazjašnjenim okolnostima preminuo od opekotina za sada neće biti suđeno 1Osnovni sud Niš: Foto V. Torović

Nišlijki T.S. (32) čiji je trogodišnji sin G. S. pod nerazjašnjenim okolnostima zadobio opekotine od kojih je preminuo 28. januara ove godine, za sada, kako je potvrđeno Danasu, neće neće biti suđeno jer je veštačenjem utvrđeno da je privremeno procesno nesposobna.

Veštačenje koje je po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu obavljeno u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici pokazalo je da T. S. nije u stanju da učestvuje u sudskom postupku i shvati značaj procesnih radnji.

U Osnovnom javnom tužilaštvu su saopštili da je reč o privremenoj procesnoj nesposobnosti i da će veštačenje njenog psihičkog stanja biti ponovljeno za dva meseca, a od njegovog rezultata zavisiće dalji tok postupka.

Branilac T. S. advokat Miroslav Ristić izrazio je sumnju da će ona, s obzirom na njeno psihičko stanje, ikada biti optužena za delo za koje se tereti.

On je ocenio da pritom ne postoje zakonske pretpostavke ni za pokretanje postupka za izricanje mere obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi, koju zakon predviđa u slučaju kada je izvršilac delo počinio u stanju privremenog ili trajnog duševnog oboljenja ili duševne poremećenosti.

“Veštačenjem je ustanovljeno da je ona u vreme izvršenja dela bila bitno smanjeno uračunljiva, ali da takvo stanje nije posledica duševnog oboljenja, koje bi zahtevalo da se prema njoj izrekne mera obaveznog lečenja”, rekao je Ristić za Danas.

Trogodišnji dečak je preminuo 29. januara u stanu svoje babe D. T, u ulici Nova železnička kolonija, od posledica opekotina izazvanih vrelom tečnošću.

Majka i baba dečaka su tada kazale ekipi Hitne pomoći i policiji da se on navodno sam popario vrelom vodom iz tuša dok su one hranile i oblačile drugo dvoje dece, jedno staro šest meseci, a drugo pet godina.

One su tvrdile da je dečak nakon povređivanja bio živ, te da su ga namazale mašću za opekotine, a primetile da ne diše tek oko tri sata ujutro, kada su pozvale Hitnu pomoć.

Na saslušanju pred Osnovnim javnim tužilaštvom T. S. se branila ćutanjem, a baba dečaka je promenila iskaz, te navela da one u vreme njegovog povređivanja nisu bile u stanu, već u Centru za socijalni rad.

Dečakova baba je tada kazala da je dečaka kupala njena druga ćerka, stara jedanaest godina, koja ga je greškom poparila vrelom vodom.

Ovakav iskaz potvrdila je i ćerka koja je navodno kupala dečaka. Obdukcija je pokazala da je trogodišnjak zadobio bezuslovno smrtonosne povrede jer je imao duboke opekotine na preko 90 odsto tela.

Ovakav nalaz je doveo u sumnju tvrdnje da je dečak bio živ još nekoliko sati nakon povređivanja. Dvoje preostale dece T. S. smešteno je u hraniteljske porodice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari