Niš: Počela rekonstrukcija parka preko puta Suda 1Foto: V. Torović

Počeli su radovi na obnovi parka preko puta Suda, koji je napravljen davne 1974. godine, i od tada nije renoviran.

U prvoj fazi radova, kako je najavljeno, u planu je orezivanje i uklanjanje stabala koje je bolesno i koje prestavlja opasnost za prolaznike.

Prilikom rekonstrukcije  parka uklonićemo nekoliko stabala. To je crni jasen sa kojeg je 2006. godine pala jedna grana i usmrtila prolaznika. Gorski javor je takođe predviđen za uklanjanje jer ima truleži na njemu, a još  tri sadnice će biti uklonjene jer su izgubile dekorativnost, a i  srasle su uz same  staze i svojim žilama su poremetile asfaltni deo”, navode iz JKP “Zelenilo”.

Umesto ovog drveća biče zasađene  24 nove sadnice, najsavremenije dekorativne sadnice trešnje, šljive, kao i pet do sedam lagerstremija i indijskih jorgovana.

Napravićemo zelenu barijeru prema podzemnim kontejnerima, biće tu 20 do 30 zasada dekorativnog šiblja upotpunjenog sa sezonskim rasadom. Povećaćemo zelenu površinu, broj biljaka i broj sezonskog rasada tako da ćemo dobiti jedan savremeniji park“, dodaju iz “Zelenila”.

Postojeća površina parka od 2.100 kvadratnih metara od čega je tri četvrtine pod zelenilom ili oko 1.500 kvadrata, biti povećana  za dodatnih 50 kvadrata nove zelene površine.

Park će dobiti i novi, elipsasti oblik. Planirana je i zamena mobiljara ali i novo osvetljenje u parku sa rustičnim kandelabrima.

U planu je rekonstrukcija staza za pešake i uklanjanje ploča koje su postavljene kod česme.

Staze će biti napravljene od tri različite vrste behaton pločica čija će boja da prati boju fasade Narodnog pozorišta i Suda.

Staze će pratiti potebe pešaka i tamo gde su se  u ranijem periodu pojavile divlje putanje preko zelenih površina , sada će  biti uređene staze, koje će voditi od Dečije biblioteke do centra parka i od pešačkog prelaza kod Narodnog pozorišta ka, takođe, centralnom delu parka.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari