Niš: Porodica preminule porodilje poziva svedoke 1Foto Beta/Saša Đorđević

Porodica porodilje Dragane Savić (34) iz Niša, koja je u noći između 23. i 24. avgusta preminula na niškoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo tako što je na smrt iskrvarila nakon urednog porođaja pozvala je zdravstvenu inspekciju da proveri okolnosti vezane za njenu smrt.

Pojedini članovi porodice su preko društvenih mreža pozvali i porodilju koja je bila u sobi sa preminulom ženom da im se javi i „bude svedok da raščiste slučaj i nađu odgovore“.

Oni su u apelu ovom „svedoku“ naveli da „imaju osnova da sumnjaju u zvanične informacije koje su dobili od medicinskog osoblja“.

U upravi KC i na niškoj GAK su za naš list kazali da obukcioni nalaz Zavoda za sudsku medicinu „još nije stigao“, a da je on „preduslov da Stručna komisija KC za ocenu kvaliteta rada GAK u ovom slučaju, formirana odmah po smrti porodilje, donese svoje mišljenje“.

Pojedini članovi porodice su kazali da im je u Zavodu rečeno da rezultate obdukcije mogu očekivati za 15 dana, pošto je potrebno uraditi i detaljnije toksikološke analize.

Suprug, otac i drugi članovi porodice Dragane Savić izrazili su sumnju da je do njenog „obilnog krvarenja iz više unutrašnjih organa“ moglo doći zbog greške lekara.

Oni su, takođe, javno pitali da li su zaposleni na klinici i u KC pravovremeno i adekvatno reagovali kako bi takvo krvarenje zaustavili.

Direktor GAK Bojan Lukić je prethodno kazao da je i za njega zagonetka šta se dogodilo nakon „urednog porođaja jedne zdrave žene“, te da takav slučaj nije imao u dugoj lekarskoj praksi.

Lukić je kazao da je do smrti doveo poremećaj u zgrušavanju krvi koji je za sada nemoguće objasniti jer je preminula porodilja došla sa urednim laboratorijskim nalazima.

Lukić je kazao da je jedina manje uobičajena okolnost bila je što je njen porođaj poranio četiri do pet nedelja. Okončan je rađanjem zdrave devojčice, koja se sada nalazi u inkubatoru i u dobrom je stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.