Niš: Sigurnost Tvrđavskog mosta proverava se parkiranjem 24 vozila 1Foto: Nikola Doderović

Sigurnost Tvrđavskog mosta u Nišu, čija je rekonstrukcija završena početkom ovog meseca nakon više od 500 dana od početka radova, biće proverena sutra istovremenim parkiranjem 24 vozila.

Iz Direkcije za izgradnju grada Niša najavili su da će vozila biti parkirana od 10.00 do 13.00 časova.

Iz Direkcije su takođe najavili da će „pešački saobraćaj“ biti obezbeđen postavljanjem propisne saobraćajne signalizacije.

Rekonstrukcija mosta, koja je trajala duže od dve godine i rokovi za završetak, koji su pet puta probijani, naišli su na osudu mnogih građana Niša, ali je potom pravu buru na društvenim mrežama izazvalo osvetljenje mosta.

Ograda na mostu prve večeri nakon završetka rekonstrukcije zasijala je u pink boji koja se viđa u rijaliti programima, potom je svetlela u zelenoj, onda u plavoj, pa u žutoj boji i u bojama srpske zastave.

Veliki broj Nišlija osuđuje osvetljenje mosta savremenim svetiljkama jer se nalazi naspram Tvrđave stare dva milienijuma, a mnogi su zamerili i što sredina mosta nije osvetljena.

Društvene mreže i dalje su preplavljene fotografijama mosta sa fotomontažom likova iz crtanih filmova i muzičkih spotova, a vrlo često i sa pogrdnim komentarima na račun izgleda mosta.

Povodom brojnih komentara na društvenim mrežama na račun izgleda i osvetljenja mosta, oglasila se i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je kazala da se rukovodi narodnom izrekom „da o ukusima ne treba raspravljati“ i „da je lepota u očima posmatrača“.

„Mislim da su to projektanti lepo zamislili i da je to spoj tradicionalnog i modernog. Naravno, uvek ćete imati različita mišljenja. Da smo postavili baklje koje svetle noću, u duhu Tvrđave, mislim da mnogi ne bi bili zadovoljni“, izjavila je Sotirovski.

Ona je najavila da će most ubuduće svetleti u bojama srpske zastave, a da će drugim bojama svetleti posebnim danima, poput Dana borbe protiv raka dojke i Dana epilepsije.

Gradonačelnica Niša odbacila je navode opozicionih stranaka da je cena rekonstrukcije mosta i trga tajna i navela da su radovi na trgu, mostu i uređenju parka ispred Gradske kuće koštali 253 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari