Niški novinari: Zahtevamo da nam KC ne uskraćuje istinite informacije o epidemiji u Nišu 1Foto: Vesna Torović

Grupa niških novinara uputila je danas dopis upravi Kliničkog centra(KC) u Nišu u kojem se od nadležnih traži da medijima ne uskraćuju istinite zvanične informacije o epidemiji novog koronavirusa.

„Od početka epidemije nadležni u KC Niš uskraćuju medijima i javnosti veliki deo bitnih informacija vezanih za ovu temu od prioritetnog značaja. Kako se situacija u vezi informisanja već skoro puna četiri meseca ne popravlja- naprotiv, obaveštavamo vas da ćemo sutra u 11 časova posetiti upravu KC kako bi razgovarali o ovom problemu i njegovom rešenju”, navedeno je u dopisu.

Novinari preciziraju da “direktor Kliničkog centra nije dostupan za komunikaciju, rukovodioci klinika odgovaraju da im nije dozvoljeno da daju informacije bez saglasnosti direktora, oficijelni veb- sajt KC izveštava minimalno, sa prekidima i isključivo o broju hospitalizovanih pacijenata sa potvrđenim prisustvom virusa”.

Novinari dodaju da nadležni u KC često ne odgovaraju na pitanja koja im postavljaju, kao i da im dostavljaju informacije ni kada ih zatražimo po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

“Ne treba podsećati da je pravovremeno, potpuno i istinito informisanje zakonska obaveza javnih ustanova. Ono je posebno važno u vreme epidemije, kada ključno doprinosi obaveštenosti građana, njihovoj svesti o potrebi izbegavanja rizičnih ponašanja i  poštovanju zaštitnih mera, te smanjenju panike”, konstatuju oni.

Niški novinari podsećaju da je istinita zvanična informacija o ovoj temi od javnog značaja, ma kakva ona bila, uvek je bolja od nezvaničnih informacija ili spekulacija, koje se u nedostatku oficijelnih podataka neizbežno pojavljuju.

Niški KC je u jeku epidemije bio jedna od najvećih kovid bolnica u Srbiji, u kojoj je, prema dostupnim podacima lečeno oko 3.000 pacijenata koji su bili potvrđeni ili suspektni na korona virus.

Niš je bio jedno od najvećih epidemioloških žarišta u zemlji, a niški Gerontološki centar, sa oko 200 zaraženih i više od 50 umrlih, najveće pojedinačno žarište.

Dopis Kliničkom centru Niš  potpisali su novinari, urednici i šefovi dopisništava:

Daliborka Alihodžić, Večernje novosti

Jelena Ćosin, Večernje novosti

Gordana Bjeletić, Južne vesti

Milan Stojanović, Televizija N1

Zoran Kosanović, Al Džazira Balkans

Miljana Đorđević, TV Nova S

Biljana Ljubisavljević, agencija Beta

Ivana Petrović, City radio

Dragana Cvetković, Radio Slobodna Evropa

Vesna Torović, Medijska kutija/ Danas

Zorica Miladinović, Danas

Uprava KC sazvala konferenciju za novinare

Posle dopisa grupe niških novinara, Klinički centar je sazvao konferenciju za novinare sutra u 12 časova u kabinetu generalnog direktora.

-Tema konferencije će biti aktuelna epidemiološka situacija u Nišu, odnosno Kliničkom centru Niš, kao i organizacija rada naše ustanove-navedeno je u pozivu.

Klinički centar od početka epidemije koronavirusa nije organizovao nijednu konferenciju za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari