Niški penzioneri: Mi smo bitni ovoj vlasti samo kad su izbori 1Foto: V. Torović

Penzioneri stariji od 75 godina, koji su prekjučerašnjom odlukom Gradskog veća dobili pravo da od 1. marta koriste besplatnu kartu za javni prevoz u Nišu, smatraju da je „ovaj potez SNS vlasti predizborni marketing“.

„Ne mogu da shvatim da smo mi, penzioneri ovoj vlasti bitni samo kad treba da glasamo za njih. Pre samo mesec dana, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je izjavljivala da u budžetu grada nema para i da je to razlog zašto ne mogu da svim penzionerima obezbede da bespaltno koriste javni prevoz. Sad su pronašli sredstva jer misle da će tako da nas potkupe da glasamo za SNS“, kaže Đorđe Petrović, vojni penzioner (78).

I za Ružicu Ilić (80) je upitno je to što je gradska vlast baš sad, na mesec dana pred izbore, odlučila da penzionerima da tu povlasticu.

„Naravno, sve je to predizborni marketing naprednjaka. Zašto Niš je uvodio besplatne karte za gradski prevoz, tako je bilo do 2018.godine, pa je ukidao? Samo što su prethodno penzioneri  stariji  od 70 godina mogli da koristi tu beneficiju“, kaže ova penzionerka.

Za razliku od njih čelnici udruženja penzionera u Nišu  pozdravljaju ovu odluku gradske vlasti, ali ne žele da komentarišu da li je ovaj potez gradske vlasti predizborni marketing.

Anđelko Milićević, član Predsedništva i predsednik niškog ogranka SUNBOR-a, kaže da je nedopustivo da besplatan prevoz nisu dobili svi penzioneri stariji od 70 godina, kao i svi učesnici ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

„Ne ulazim zašto su to sad uradili, ali besplatan prevoz neće mnogo koristiti našim kolegama koji imaju preko 80 godina. Oni su često bolesni i ne mogu ni da koriste javni prevoz. S druge strane, mi se zalažemo da svi borci dobiju pravo na tu povlasticu jer su zadužili ovu zemlju“, smatra Milićević.

Predsednik Udruženja penzionera Niša, Vlastimir Gocić kaže da je „to odlična odluka, ali da je trebalo da starosna granica bude 70 godina“.

„Godina smo čekali tu odluku, jer je pre četiri godine ukinut besplatan gradski prevoz za one koji kao imaju visoke penzije. Mnogi naši članovi imaju problem sa finansijama, tako da sada neće morati bar da misle na prevoz“, navodi Gocić.

Gradsko veće Niša odlučilo je da  od 1. marta svi penzioneri stariji od 75 godina imaju pravo na besplatan gradski prevoz.

To pravo imaće i penzioneri koji imaju između 70 i 75 godina, ali pod uslovom da im je penzija manja od prosečne na nivou grada, koja trenutno iznosi 28.960 dinara.

„Prethodnom odlukom gradskog veća donetom minulog januara, pravo na besplatan prevoz dobili penzioneri stariji od 70 godina koji imaju penziju manju od 28.960 dinara“, kaže zamenica gradonačelnice Niša Vladislava Ivković.

Ona podseća da su ranije to pravo imali penzioneri stariji od 70 godina sa primanjima manjim 26.547 dinara.

„S obzirom na rast penzija dogovorili smo da nadležne službe prate kretanje penzija da bi donosili rešenja o besplatnom prevozu u skladu sa tim rastom“, kaže Ivković.

Besplatan prevoz za 18.500 penzionera u Nišu

Zamenica gradonačelnice Vladislav Ivković precizira da je najnovijom odlukom gradskog veća pravo na besplatan prevoz dobilo oko 6.000 penzionera, starosti između 70 i 75 godina, dok će besplatno moći da se vozi 18.500 penzionera starijih od 75 godina.

„Nadam se da će stanje u gradskom budžetu dozvoljavati da bude proširena kategorija građana koji imaju pravo na besplatan prevoz“, kaže ona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari