Nišlije ne daju aerodrom, ali podržavaju Vučića 1Foto: N1

Više od polovine ispitanika u Nišu protivi se da država preuzme vlasništvo nad Aerodromom „Konstantin Veliki“, ali bi polovina onih koji bi izašli na skorašnje parlamentarne izbore ponovo glasalo za SNS na čelu sa Aleksandrom Vučićem, rezultati su istraživanja javnog mnjenja u Nišu koje je sproveo časopis Nova srpska politička misao.

Na pitanje: da li podržavate odluku da se Niški aerodrom iz vlasništva grada prenese u vlasništvo države, čak 50,5 odsto anketiranih je odgovorilo da „ne podržava“, jedna trećina (32 odsto) da podržava, a jedna šestina (17,5 odsto) da ne zna. Bezmalo polovina ispitanika (48,2 odsto) podržava i građanske proteste protiv namere vlasti da se Niški aerodrom besplatno ustupi državi, trećina (35,1 odsto) ih ne podržava, a 16,7 odsto „ne zna“.

– Taj rezultat bi bio još i mnogo pogubniji po inicijatore ideje da se Aerodrom „Konstantin Veliki“ oduzme Nišlijama, da se jedan broj ispitanika, uz podosta kolebanja, na kraju ipak nije priklonio Vučićevom autoritetu („ON valjda ipak zna najbolje“) – navodi se u tekstu Nove srpske političke misli.

Prema rezultatima istraživanja, od onih koji bi izašli na parlamentarne izbore SNS bi dobila 49,4 odsto glasova, koalicija SPS-JS 13,5 odsto glasova, „jedinstvena opozicija“ 7,4 odsto, a lista oko Dragana Đilasa 5,2 odsto. „Jedinstvena opozicija“ nije postojala na prethodnim izborima, ali su ispitanici u Nišu „insistirali“ na njenom formiranju, te glasanju za takvu listu. Iako su sve druge liste ostale ispod cenzusa, istraživači ocenjuju da se demokratske opozicione stranke i pokreti – DS, stranka Vuka Jeremića, Dveri i Pokret Saše Jankovića, teoretski mogu nadati prelasku cenzusa. Na parlamentarne i lokalne izbore u Nišu „sigurno“ bi izašlo 68,3 odsto.

Nišlije ne daju aerodrom, ali podržavaju Vučića 2
Foto: FoNet/ Marija Đoković; Foto: FoNet MSP; Foto: Fonet

Ispitani građani Niša su, prilikom „školskog ocenjivanja“- od jedan do pet, pojedinačnih političara, najveću srednju ocenu dali Vučiću (3,38). Na drugom i trećem mestu su Dragan Marković Palma (sa ocenom 3,13) i Ivica Dačić (3,03). Slede Ana Brnabić i Rasim LJajić (sa istom ocenom 2,85), Zorana Mihajlović (2,66) i Nebojša Stefanović (2,61). Ocenama između „jedinice“ i „dvojke“ ocenjeni su Vojislav Šešelj, Jeremić, Đilas, Boris Tadić, Janković, Boško Obradović i Saša Radulović.

Istraživanje je pokazalo da Vučić i naprednjaci imaju ubedljivo najveću podršku građana Niša uprkos tome što čak 80 odsto njih kaže da danas žive isto i gore nego pre pet godina. „Isto“ živi 40,7 odsto, „gore“ 40, 6 odsto, a „bolje“ samo 16,8 odsto ispitanih.

Ispitanici su daleko oštriji u ocenjivanju lokalne vlasti u Nišu koju predvodi SNS jer više od polovine anketiranih (53,5 odsto) smatra da ona upravlja gradom „pretežno loše“. Samo četvrtina (24,2 odsto) veruje da lokalna vlast to čini „pretežno dobro“.

U prolećnom istraživanju Nove srpske političke misli na području grada Niša učestvovalo je 900 ispitanika, što je reprezentativni uzorak. Sprovedeno je od 10. do 18. maja 2018., a građani su anketirani na terenu i telefonskim putem.

Najpopularniji – Mile Ilić

Odgovarajući na pitanje: ko je od ponuđenih ličnosti najviše učinio za grad Niš, ispitanici su kazali da su to Mile Ilić, neprikosnoveni šef niških socijalista u vreme Miloševićeve vladavine (14,3 odsto glasova) i Smiljko Kostić, nekadašnji gradonačelnik i privrednik, koji je 1998. uhapšen zbog „nesavesnog rada u privredi“ pa za većinu optužbi oslobođen (11,9 odsto). Relativno solidno se kotiraju aktuelni gradonačelnik i naprednjak Darko Bulatović (8,4 odsto glasova) i bivši gradonačelnik i demokrata Goran Ćirić (7,6 odsto). Bivši gradonačelnici iz redova DS Zoran Živković i Miloš Simović dobili su 2, 4, odnosno 2,2 odsto glasova.

Kako biste glasali na parlamentarnim izborima?

SNS – 49,4 odsto

SPS-JS 13,5 odsto

Lista Đilasa – 5,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.