informer protest foto Miroslav DragojevićFoto: Miroslav Dragojević

Prvo osnovno tužilaštvo prosledilo je Prekršajnom sudu prijavu beogradske policije protiv aktivistkinja koje su organizovale protest ispred redakcije Informera u utorak, potvrdila je za Danas portparolka Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Vanja Ćulibrk.

Članica Ženske solidarnosti Jelena Riznić kaže za Danas da organizatorke protesta nisu obaveštene o prijavi.

Peti protest u organizaciji Ženske solidarnosti održan je u utorak ispred redakcije Informera zbog, kako organizatorke tvrde, opšte mizoginije koja vlada u Srbiji, kao i zbog neuklanjanja intervjua sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem sa Jutjub kanala Informera i portala Blic i Alo. Organizatorke su sprejem išarale ulaz u redakciju pomenutog lista porukama “Skidaj intervju”, “Uhapsite Dragana”, “Besne žene”, “Govno jedno kako smeš?”, “Stidite se”.

Vanja Ćulibrk, portparolka Prvog osnovnog tužilaštva, kaže za naš list da je dežurni zamenik tužioca obavešten o šaranju zidova i uzvikivanju parola, te da u kontekstu ovog protesta ima elemenata za prekršajnu prijavu.

– Zamenik tužioca na dežurstvu je od policije dobio poziv i izvestili su ga da su po zidovima šarali sprejem, da je bilo vike i galame. Po nalogu dežurnog zamenika predmet je prosleđen u prekršajni postupak. Prema saznanjima koje je dobio od policije stiču se elementi prekršaja za crtanje po zidovima i za viku i galamu, kao i eventualni napad na policajca u smislu uvreda, objašnjava Ćulibrk.

Jelena Riznić iz Ženske solidarnosti za naš list kaže da organizatorke nisu obaveštene o prekršajnoj prijavi, niti o tome da je tužilaštvo naložilo istragu “napada” na Informer.

– Ono o čemu, međutim, jesmo obaveštene su laži koje su osvanule u listu Informer, a koje se odnose na navode o pretnjama ubistvom zaposlenima u Informeru. Reč je o već oprobanom receptu ovog i sličnih režimskih medija koji žele da oduzmu legitimitet našoj borbi, kaže naša sagovornica.

Riznić ističe da je, budući da je ovo već peti protest, retorika organizatorki jasna i da se one zalažu protiv nasilja nad ženama i eksploatacije traume muškog nasilja nad ženama u medijima.

– Nema ni pomena pretnji ubistvom, ali je to ono čime se Dragan J. Vučićević i slični često služe kada žele da od sebe naprave žrtvu onda kad zapravo vrše nasilje, objašnjava Riznić.

Ona podseća da su pre više od mesec dana prvi put izašle na ulice zbog intervjua sa serijskim silovateljem koji je objavljen na naslovnoj strani Informera uz epitet “megaekskluzivno”.

– Silovanje je nasilje, ponižavanje žena je nasilje, eksploatacija traume nasilja u medijima je nasilje, davanje prostora nasilnicima u medijima je nasilje, manipulisanje i laži su nasilje. Silovanje, zlostavljanje, ubijanje žena i nereagovanje institucija su nasilje, navodi članica Ženske solidarnosti.

Riznić zaključuje da šaranje zidova sa porukom “Skidaj intervju” nije nasilje i da se taj natpis može obrisati za nekoliko minuta sa zida, a da se prekinuti ženski životi nikada ne mogu vratiti.

U tekstu Informera povodom protesta ispred redakcije ovog lista navedeno je da su organizatorke skupa pretile ubistvom zaposlenima u Informeru, kao i da su pozivale na spaljivanje redakcije. Tvrdi se i da su vlasnici zgrade u kojoj se nalazi redakcija podneli krivičnu prijavu protiv organizatorki, kao i da su aktivisti snimljeni bezbednosnim kamerama i da će protiv njih biti podnete krivične prijave.

Glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na pitanja Danasa da li je Informer podneo krivičnu prijavu protiv organizatorki i da li će ukloniti intervju sa serijskim silovateljem sa platformi.

Jelena Riznić: Silovanje je nasilje, a ne grafiti 1
Foto: Ivona Simonović

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari