Njujork Tajms o akciji protiv medijskog mraka u Srbiji 1Foto: EPA

Najugledniji američki dnevni list Njujork Tajms danas je na svom sajtu opširno izvestio o akciji protiv medijskog mraka i pritiscima na medije u Srbiji od strane režima Aleksandra Vučića.

U tekstu agencije AP, čiji povod su zatamnjivanje veb stranica medija, američki list svojim čitaocima objašnjava da je do ovog vida protesta došlo posle gašenja lokalnog nedeljnika “Vranjske novine”, ali da je to tek poslednji u nizu slučajeva zastrašivanja novinara i finansijske presije nad medijima u Srbiji.

Njujork Tajms, koji Vučića kvalifikuje kao nekadašnjeg ekstremnog nacionalistu koji se sada prikazuje kao reformista, kaže da predsednik Srbije optužuje medije za diskreditaciju srpske vlade. S druge strane, list uakzuje da zapadni zvaničnici tolerišu Vučićev odnos prema gušenju demokratskih sloboda zato što je kooperativan u održavanju stabilnosti na “nemirnom Balkanu”.

– Najnoviji incidenti su samo simbol medijskog mraka u Srbiji, koji nije počeo juče. Zato smo odlučili da otvorimo oči javnosti i da zatražiom solidarnost sa novinarima – list prenosi izjavu predsednika NUNS-a Slaviše Lekića koju je dao za Asošijeted pres. Uz napomenu da su iz Ministarstva kulture koje je nadležno za medije, odbili da daju komentar AP-u, Njujork Tajms ističe da su današnju akciju bojkotovali neki od mejnstrim medija lojalnih režimu, kao i “zvanične novinarske organizacije”.

Njujork Tajms podseća da je Vučić svojevremeno i sam bio ministar informisanja, kada su ugnjetavani i gušeni nezavisni mediji, ali i dodaje da aktuelni predsednik Srbije javno negira bilo kakve napade ili pritiske na novinare, uz obrazloženje da Srbija radi na unapređenju ljudskih prava u skladu sa ciljem da postane članica EU.

U tekstu AP, koji prenosi Njujork Tajms, citira se i glavni i odgovorni urednik „liberalnog lista“ Danas Dragoljub Petrović, koji je rekao da srpska vlada kritičke medije vidi kao neprijatelje. On je rekao da se nada da će današnja akcija ukazati EU i drugim međunarodnim zvaničnicima na to šta se zapravo ovde dešava.

AP navodi da je današnje izdanje Danasa na kioske izašlo sa lokalnim nedeljnikom Vranjske, koji se u javnosti prepoznaje po izveštavanju o kriminalu i korupciji. Vranjske su primorane da se zatvore prošle sedmice posle 23 godina izlaženja, ističe se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari