NKD traži istraživanje informisanja tokom vanrednog stanja 1Foto: Pixabay

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša je saopštila da je centralizacija informisanja tokom vanrednog stanja u Srbiji imala izrazito negativan uticaj na obaveštenost građana o pitanjima koja ih se lično tiču.

„Posledice su mnogostruke, a među njima i pribegavanje verovanju u glasine i neproverene informacije, što u slučaju pandemije nikako ne doprinosi suzbijanju virusa“, ukazano je u saopštenju.

NKD smatra da bi se morala sprovesti opsežna studija informisanja građana u vanrednom stanju, „jer odgovorno postupanje građana počiva na njihovoj obaveštenosti, a odgovorno postupanje vlasti se ogleda u davanju tačnih, preciznih i pravovremenih informacija“, piše saopštenju.

NKD je objavila da je sprovela onlajn-anketu na nereprezentativnom broju ispitanika – među 104 korisnika društvenih mreža iz cele Srbije, kojim je utvrdila da je „značajan broj anketiranih konstatovao da su informacije često bile nedovoljno jasne, a nekada i kontradiktorne, dok pojedine informacije karakterišu kao uznemiravajuće, a njihovo saopštavanje kao širenje panike“.

U anketi NKD je 61 odsto građana reklo da je tokom vanrednog stanja bilo informisano o epidemiji na nivou Srbije, 32 odsto o stanju na lokalnom nivou, a da 46 odsto smatra da je bilo potpuno ili delimično neinformisano o stanju u mestima gde žive.

„Tek 5,08 odsto ispitanika smatra da dobija sve potrebne informacije“, ali je, s druge strane, 74 odsto ispitanika reklo da je imalo uputstva o ponašanju tokom vanrednog stanja, saopštila je NKD.

Među 104 ispitanika NKD, 21,93 odsto je koristilo društvene mreže da bi se obavestilo o epidemiji i merama tokom vanrednog stanja, putem internet portala se o tome informisalo 19,37 odsto, „nacionalne TV stanice uživaju poverenje 18,8 odsto ispitanika“, dok je državni internet portal „covid19.rs“ pratilo tek 14,81 odsto ispitanih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari