Nobelu doprineo bivši đak Matematičke gimnazije 1Samir Salim

Bivši učenik Matematičke gimnazije i diplomac Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Samir Salim je bliski saradnik i koautor više naučnih radova sa naučnicom Andreom Gez, koja je dobila Nobelovu nagradu za fiziku za 2020. godinu.

Gez je nagradu podelila sa dvojicom naučnika, koji su proučavali i otkrivali nove dokaze o crnoj rupi.

Prva polovina nagrade dodeljena je Rodžeru Penrouzu (89) iz Velike Britanije, koji je izumeo matematičke metode da istraži opštu teoriju relativiteta Alberta Ajnštajna.

On je pokazao da ta teorija nagoveštava formiranje crnih rupa – „čudovišta u vremenu i prostoru koja hvataju sve što u njih ulazi“.

Druga polovina nagrade je otišla Nemcu Rajnhardu Gencelu (68) i Amerikanki Andrei Gez (55), koji su otkrili supermasivnu crnu rupu u centru naše galaksije.

Zanimljivo je da je Andrea Gez pozvala Salima da sa njom sarađuje na projektu pre skoro dve decenije i da su do sada zajednički objavili više radova koji su doprineli uspehu projekta.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam imao prilike da doprinesem tako zanimljivom i značajnom projektu kao što je utvrđivanje postojanja supermasivne crne rupe u našoj galaksiji. Moje divljenje je upućeno profesorki Gez, inače tek četvrtoj ženi dobitniku Nobela za fiziku. Njena energija, talenat i istrajnost u projektu koji traje skoro tri decenije su velika inspiracija za mene i moje kolege. Takođe, želim da se zahvalim svim svojim nastavnicima i profesorima u Srbiji koji su mi pomogli na mom naučnom putu – rekao je Salim za Danas.

Samir Salim je rođen u Beogradu. Po završetku Matematičke gimnazije i astrofizike na beogradskom Matematičkom fakultetu, doktorirao je na Univerzitetu u Ohaju, postdoktorske studije je završio na Univerzitetu u Kaliforniji (UCLA), a danas je profesor na Departmanu za astronomiju Univerziteta Indijana u Blumingtonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari