Notari: Najčešća pitanja o ostavinskim postupcima i nedoumice oko prometa nepokretnosti 1Foto: Pixabay

Veliki broj građana odazvao se pozivu da zatraže savet od javnih beležnika putem otvorenih linija, tokom tročasovnog onlajn savetovanja, a njihova pitanja najčešće su bila vezana za ostavinske postupke i nedoumice oko prometa nepokretnosti, saopštila je danas Javnobeležnička komora.

Javni beležnici koji su odgovarali na pitanja putem Viber aplikacije neprekidno su razgovarali sa građanima, a tokom tri sata na tri linije uspeli su da odgovore na oko 150 poziva.

Zadovoljni smo odzivom građana, kao i odnosom koji su imali u razgovoru sa nama. Neke nedoumice smo sigurno otklonili, rekao je predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.

Cvejić je dodao da je današnja akcija pokazala potrebu da na ovaj način češće komuniciraju sa građanima i takve akcije biće organizovane i ubuduće, dodaje se u saopštenju.

Mnoga pitanja građana odnosila su se na postupak legalizacije, a što se tiče ostavinskih postupaka, građani su se interesovali na koji način se daju nasledničke izjave, kako da sastave testament, kao i na koji način se pokreće ostavinski postupak.

Po pitanju prometa nekretnina interesovalo ih je da li mogu da prodaju neuknjiženu nekretninu, kao i šta dobijaju kupci, a šta prodavci kada overe ugovor kod javnog beležnika.

Za razliku od overa koje je u prethodnom periodu vršio sud, sada javni beležnik proverava sve pravne pretpostavke o nepokretnosti i svojim potpisom garantuje sigurnost tog pravnog posla, istakao je Cvejić.

Građane je zanimala i poreska politika, kako kod ostavine, tako i kod kupoprodaje nepokretnosti, a javni beležnici su ih poučili da odgovore na ta pitanja potraže u poreskim organima i pojasnili im da javni beležnici imaju obavezu da nadležnim poreskim organima šalju poreska izjašnjenja odmah nakon što overe neki ugovor o prometu.

Onlajn savetovanje za građane organizovano je povodom Evropskog dana pravde, na poziv Ministarstva pravde Srbije, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari