Nova havarija u Kolubari: Obilna kiša potopila deo kopa Tamnava - Zapadno polje 1Foto: Nova.rs/Screenshot

Obilna kiša potopila je deo kolubarskog kopa Tamnava – Zapadno polje. Voda je odnela pesak ispod bagera „Glodar 1“, a snaga bujice bila je tolika da je ogromna mašina umalo pala.

Izvor Nove navodi da je bager upao u rupu i da je tom prilikom oštećen.

Prema saznanjima Nova.rs bager ne može da se pomeri i na njemu je najverovatnije oštećena kugla transporta.

To znači da neće moći da kopa ugalj dok se kvar ne reši. Izvor našeg portala, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je sinoć dežurna ekipa pokušavala da reši tešku situaciju ali da pomoći nije bilo.

U prvi mah se nije znalo da li ima uopšte štete jer je bager bio u rupi. Nakon što su ga izvukli ustanovili su da je oštećana kugla transporta.

Slede posledice

Ono što se postavlja kao pitanje jeste kako će sve ovo uticati na iskopavanje uglja koje je već problematično.

Uglja nema dovoljno a ono što se iskopa nije adekvatnog kvaliteta. To je i jedan od glavnih razloga zbog kojih se troše milioni evra za uvoz struje.

Sagovornik portala Nova.rs podseća da se Srbiji približava energetska kriza i da je zato važno da na ključnim mestima budu stručni ljudi.

„Sistem je urušen zbog lošeg kadriranja SNS, ljudi u Kolubari su dovedeni u težak položaj i još dugo će osećati posledice 10 godina lošeg i nakaradnog vođenja EPS“, tvrde za Nova.rs.
Glodar 1 se nalazi na peskovitom tlu. A kako se vidi na snimku voda izvire sa svih strana.

„Problem je što je on skoro najniža tačka na kopu i sva voda ide na njega, a pesak lako zatvori okolne kanale i kad počne da spira pomoći nema“, ističu naši sagovornici.

Video snimak koji je napravljen sinoć na društvenoj mreži Fejsbuk objavio je Aleksandar Dražić iz Lazarevca. On je u razgovoru za Nova.rs rekao da mu je snimak prosledio radnik Kolubare.

Kaže da je zbog obilnih padavina voda probila kanal i da se to desilo jer nije obezbeđeno odvodnjavanje.
Dodaje da to pokazuje da problem nestručnosti sve više dolazi do izražaja jer partijski šefovi ne slušaju radnike sa iskustvom i znanjem.

Portal Nova.rs ovim povodom uputio je pitanja Elektroprivredi Srbije i Ministarstvi energetike.

Odgovori do objavljivanja ovog teksta nisu stigli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari