Nova oprema i sanacija objekata 1

Zahvaljujući podršci lokalne samouprave i donatora, u medicinsku opremu, vozni park i rekonstrukciju zdravstvenih objekata u Novoj Varoši tokom leta biće investirano oko 6,5 miliona dinara.

Značajna ulaganja biće nastavljena i tokom naredne godine, a finansijska pomoć u realizaciji projekata na polju unapređenja lokalnog zdravstva očekuje se i iz državne kase. Prva u nizu donacija već je stigla u ovdašnje Istureno odeljenje opšte bolnice Užice. Reč je o gasnom analizatoru koji je donirala specijalizovana firma za medicinsko opremanje „Euromedicina“.

– Savremena aparatura vredna je oko 12.000 evra, a njenom primenom unaprediće se kvalitet rada i lečenja, a smanjiti troškovi i čekanja. Za gasne analize do sada smo godišnje slali preko 50 pacijenata u Užice, što dovoljno govori o potrebi da obezbedimo ovakvu vrstu opreme. Gasne analize su, inače, jedna od mnogih medicinskih metoda koja se koristi za procenu efikasnosti respiratorne, ali i funkcija drugih organskih sistema od vitalne važnosti za pravilno funkcionisanje organizma – kaže dr Branko Popović, direktor Doma zdravlja u Novoj Varoši i dodaje da je „Euromedicina“ iz Novog Sada donirala i aparat akva-lajt koji se koristi za biohemijske analize.

U ovdašnju zdravstvenu ustanovu je ovih dana počela da pristiže i medicinska oprema i aparatura koju donira lokalna samouprava. Službe DZ i Bolnice opremaju se tako novim, savremenim EKG aparatom, dva mobilna inhalatora, aspiratorom, pulsnim oksimetrom i sličnom opremom, a njihova nabavka koštaće oko 700.000 dinara. U junu će biti upotpunjen i vozni park sa još jednim terenskim vozilom marke „Dačija Daster“, za čiju je kupovinu Opština izdvojila sredstva od oko 1,8 miliona dinara. Iz lokalnog budžeta je oko 2,5 miliona dinara opredeljeno i za izgradnju parkinga na platou između ginekologije i pedijatrije. Tenderska procedura je u toku, a procenjuje se da bi radovi trebalo da budu završeni najkasnije do kraja leta.

– Imamo odličnu saradnju sa Opštinom koja je prepoznala značaj ulaganja na polju zdravstva. Očekujemo i finansijsku podršku i iz državne kase. Planiramo realizaciju nekoliko projekata, a najznačajniji je kompletna sanacija krovne konstrukcije na zgradi pod čijim su svodom smeštene službe Hitne pomoći i Opšte prakse. Vrednost investicije je oko 15.000.000 dinara, a za sredstva smo aplicirali kod resornog Ministarstva – ističe dr Popović i dodaje da će se konkurisati i za još jedno sanitetsko vozilo koje putem javnog poziva, iz budžeta od oportuniteta, poklanja Ministarstvo pravde. U rukovodstvu novovaroškog Doma zdravlja intenzivirani su i razgovori o eventualnim donacijama iz inostranstva. Jedna od njih je i grant Ambasade Poljske u Beogradu, na kojem će se konkurisati za nabavku CTG aparata za ginekologiju i EKG aparat za pedijatriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari