Nova.rs: Mihajlović podnela krivičnu prijavu protiv Grčića 1foto FoNet/Kabinet

Protiv bivšeg v.d. direktora “Elektroprivrede Srbije” Milorada Grčića podneta je krivična prijava zbog toga što je, kako se navodi, nesavesnim postupanjem i prekoračenjem svojih ovlašećenja naneo državi štetu od preko 500.000.000 evra i ugrozio njen bezbednosni sistem.

U dokumentu do kog je došao portal Nova.rs, navodi se da je Grčić obmanuo predsednika Srbije, vladu i nadležno ministarstvo kad je rekao da je EPS spreman za zimsku sezonu.

Izvori našeg portala iz pravosuđa ističu da je prijavu protiv Grčića podnela ministarka i potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, koja ga je optužila da je prekoračio granice svog službenog ovlašćenja i nesavesno postupao u vršenju službe.

“On je ugrozio energetsku, a time i državnu bezbednost Republike Srbije i naneo štetu od preko 500.000.000 miliona evra, čime je za ovaj iznos doveden u opasnost državni budžet, što će se odraziti u narednim mesecima”, navodi se u prijavi.

Iz ministarstva stižu optužbe da je Grčić lažnim prikazivanjem predsedniku, vladi i ministarstvu izjašnjavao pozitivno o spremnosti kapaciteta.

“On je tvrdio da su svi proizvodni kapaciteti, izuzev TENT blok B1, ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu. Naveo je da Srbija energetski bezbedna, navodeći da su na svim ugljenim linijama površinskih kopova RB ‘Kolubara’ završani planirani remonti, tako da proizvodnja uglja u zimskim mesecima može nesmetano da se obavlja”, piše u krivičnoj prijavi.

Grčić lagao Vučića

Dalje se navodi da je Grčić, tokom posete Aleksandra Vučića TENT-u B, 11. novembra 2021. godine, obavestio prisutne da je na deponiji TE bilo 1,5 miliona tona uglja prihvatljivog kvaliteta, čime je garantovao da je sistem spreman dočekuje zimu i da će rad istog biti pouzdan. On je, kako se navodi, naglasio ida neće biti potrebe za dodatnim uvozom električne energije.

“To se pokazalo kasnije kao neistinito. Kriza 12. decembra je pokazala da su uzroci problema upravo nedovoljne količine uglja, loš kvalitet tog uglja i u neprihvatljivoj meri pomešanost uglja sa umuljanom zemljom koja je dovela do zagušenja kanala za snabdevanje kotlova ugljem”, piše u krivičnoj prijavi.

Dalje se navodi da nije organ u Vladi Srbije nije dobijao informacije o problemima o snabdevanju ugljem ili nekim drugim problemima. Prvi put su informacije dostavljene kad se dogodio kolaps 12. decembra.

„Na osnovu utvrđenog konstatuje da su sva izveštavanja uprave JP EPS bila netačna i neistinita, čime je državni vrh doveden u zabludu. Time je direktno ugrožena energetska bezbednost Republike Srbije , a taj problem je prevaziđen iznuđenom kupovinom električne energije i energenata po izuzetno visokim cenama radi održavanja u radu blokova u funkciji, kao i radi pokretanja blokova van funkcije“, navodi se u dokumentu.

Šta je rečeno na sednici posle kolapsa

Iz Ministarstva rudarstva i energetike ističu da je sednici Vlade Srbije, održanoj 15. decembra, tri dana nakon energetskog kolapsa, a kojoj prisustvovao i Vučić, iznet podatak da je Srbija do sada potrošila pola milijarde evra na kupovinu električne energije.

„To se odnosi na period od oktobra do danas. Takođe, zatraženo je još 250 miliona evra do kraja godine. Prema dopisu JP EPS, uvoz bi trebalo da se odvija u svaki dan do kraja januara u količinama 11.800 – 42.000 MWh dnevno u periodu od 14.12.2021. do 31.01.2022. godine. To ukupno u tom periodu iznosi 1.313.000 MWh (1,3 TWh). Imajući u vidu sve navedeno, očigledno je da postoji osnovana sumnja da su se u radnjama osumnjičenog Milorada Grčića, kome je povereno vršenje službene dužnosti i poslova, stekli elementi krivičnog bića – zloupotreba službenog položaja i nesavestan rad“, podvlače iz ministarstva.

Ostavka i pismo

Kada je u januaru podneo ostavku, Grčić je uputio pismo državnom vrhu, u kojem je poručio da ako se dozvoli da „elektroenergetski sistem Srbije vode ljudi poput Zorane Mihajlović, Srbija će postati šaka jada, koju svako može da pozoba“.

„Sada, kada više nisam vršilac dužnosti direktora EPS-a, kada mogu da kažem ono što mi na srcu leži, ne mareći za hijerarhiju, upozoravam vas na sledeće. Ako gospođa Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast“, naveo je Grčić u pismu predsednici Vlade Ani Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.