Nova.rs: Vučiću pisali direktori 14 firmi koji stali u zaštitu Grčića 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Predstavnici 14 firmi, koje posluju sa Elektroprivredom Srbije (EPS), uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa molbom da se nastavi politika vođenja EPS-a na način kako je to do sada činio v.d. direktora Milorad Grčić, objavio je danas portal Nova.rs.

Oni su uputili podršku Grčiću, uz napomenu da su njegova energija, organizacione sposobnosti i konstruktivni pritisak u svim tehnološkim procesima, omogućili da se brojni remonti završe pre roka.

Direktori, koje su uputili pismo predsedniku Srbije, predstavnici su privatnih izvođača koje godinama unazad EPS angažuje na različitim poslovima.

Kako je navedeno na sajtu Nova.rs, značajan broj ovih firmi je iz Obrenovca, rodnog mesta Milorada Grčića i opštine koja je, zbog energetskog kolapsa u decembru, ostala bez struje i grejanja.

U ime kompanije Pro Tent pismo je potpisao direktor Slobodan Vujičić, dok je u ime Feromont Inženjeringa pismo uputio njihov zastupnik Vladimir Ilić.

Podršku Grčiću su uputili i Kodar Energomontaža (potpisao potpredsednik Ivan Pantelić), Montavar Metalna Lola (potpisao Dalibor Džogaz, generalni menadžer), PDV Inženjering (potpisao direktor Pavle Pušić), Goša Montaža (potpisao generalni direktor Vladimir Jovičić), Mont-R (potpisao direktor Ratko Pavić), Izo Ekomont (potpisao generalni direktor Dragan Joković), Via Ocel (potpisao vlasnik Vladimir Jović), L.M. – Metalmont (potpisao direktor Ljubiša Pejica), Bet (potpisao direktor Dušan Plešinac), Tehnički centar – Inspekt (potpisala direktorka Vesna Peruničić), DM Welding Industry (potpisao direktor Nikola Panić), Energy Transformation Consulting (potpisao direktor Predrag Šekeljić).

U pismu rukovodilaca ovih firmi, upućenom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, navodi se da pomenute kompanije zapošljavaju 10.000 radnika elektro, mašinske i građevinske struke u oblasti energetike, koje su svoju sudbinu vezale za razvoj i opstanak energetskog sektora.

U pismu se predstavnici firmi su naveli na kojim su sve poslovima angažovale njihove kompanije, te da su se nedavno odazvali na „patriotski poziv Vučića“ da mobilišu ljude u radnom procesu u trajanju od 24 sata kako bi se remont u EPS-u završio pre roka.

„Dobili smo poziv od gospodina Milorada Grčića, direktora EPS, koji nas je uverio da imamo vašu podršku. Sa gospodinom Grčićem smo tokom kompletnog remonta provodili po 20 časova dnevno na gradilištu TENT B, a njegova energija, organizacione sposobnosti i konstruktivni pritisak u svim tehnološkim procesima nas je vodio do ranijeg završetka remotnih radova i puštanja bloka na mrežu“, poručuju oni u svom pismu.

Naglasili su i da je Grčić, „pravovremenom nabavkom opreme i materijala za remontne radove u uslovima pandemije, kao i pravilnom procenom tehničkih kapaciteta i znanja domaćih firmi“, planirani remont skratio za pet meseci, te da je ostatak vremena iskoristio za proizvodnju električne energije.

„Nakon poslednjih tehničkih otkaza na opremi i nedobronamernih i nekonstruktivnih pritisaka na rukovodstvo EPS-a, želimo da ukažemo da termoelektrane spadaju u najkompleksnija industrijska postrojenja sa hiljadama složenih tehnoloških celina, čiji se rad odvija u zonama viskog rizika i gde su otkazi i havarije deo svakodnevnih aktivnosti“, naveli su oni, prenela je Nova.rs.

Dodali da se sve havarije u srpskom energetskom sistemu rešavaju mnogo pre zadatih rokova, odnosno znatno brže u odnosu na evropske standarde, te da je sektor energetike u Srbiji uspeo da sačuva mladi inženjerski kadar, jer su, kako ističu, imali Vučićevu podršku „realizovanu kroz poslovnu politiku Milorada Grčića“.

„Duboko smo ubeđeni da je interes građana Srbije, kao i srpskih mašinskih, elektro i građevinskih firmi sektora energetike, da EPS nastavi da kvalitetno i pouzdano snabdeva sve potrošače sa električnom energijom“, navedeno je u pismu.

Zbog toga mole Vučića da još jednom razmotri nastavak izgradnje zamenskog kapaciteta Termoelektrane Kolubare B kao strateške rezerve u interesu energetske bezbednosti Republike Srbije.

„Stabilnu baznu energiju, koja je potrebna budući ekonomski rast Republike Srbije, možemo dobiti samo kroz eksploataciju uglja kao domaćeg resursa koji nam je na raspolaganju. Proces dekarbonizacije, po našem mišljenju, podrazumeva gašenje svih radnih mesta srpske elektromašinogradnje i povezanih sektora usluga“, navedeno je u pismo.

Zaključili su kako je isključivo oslanjanje na zelene izvore energije veoma opasno za ekonomski opstanak njihovih 10.000 radnika koji bi, istakli su, u takvom razvoju događaja svoju budućnost morali da traže van granica Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari