Novac glavni uzrok podele u jevrejskoj zajednici 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Na pitanje ko je legitimno rukovodstvo Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Beograd – Ministarstvo pravde još uvek „mudro ćuti“, dok su dve frakcije saglasne oko toga je da je izvor sukoba – Zakon o restituciji i (ne)transparentno trošenje novca koji država isplaćuje Jevrejima na ime odštete.

Protest jedne frakcije Jevrejske opštine Beograd (JOB) prekjuče ispred Ministarstva pravde zbog upisa novog predsednika podsetio je na stare sukobe u ovoj verskoj zajednici. Frakcija JOB održala je 23. protest tražeći da se novoizabrani predsednik JOB Aleksandar Saša Jinker upiše umesto prethodnog predsednika Danila Medića.

Protest je predvodio rabin Isak Asiel, koji u razgovoru za Danas posle protesta kaže da od ministarstva još uvek nisu dobili nikakav odgovor, i da je nedopustivo da se država na ovakav način meša u unutrašnja pitanja zajednice.

– Oni su odbili da upišu da je Danilo Medić dva puta smenjen, čime su se debelo upleli u pitanja zajednice i narušavaju našu autonomiju. Paradoksalno je to što jedna vladina institucija – Ministarstvo pravde još uvek vodi Medića kao predsednika, dok je druga vladina institucija – Odbor za nadzor vraćanja imovine jevrejskoj zajednici – označila Medića kao nekog ko krši zakon, ukazuje Asiel.

On smatra da se iza svega ovoga kriju privatni i poslovni interesi pojedinaca koji imaju i podršku politike i države.

– U pozadini svega su dilovi i biznis planovi koji su potpuno netransparentni, i to sa ljudima o kojima mi ne znamo ništa, koji nisu deo jevrejske zajednice. To su Medićevi prijatelji, koji mu daju političku moć i zbog toga se on održava na funkciji, zaključuje Asiel.

I (prvobitni) predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš podvlači da država ignoriše legitimne odluke jevrejske zajednice i naglašava da će se protesti nastaviti sve dok Ministarstvo pravde ne usliši njihove zahteve.

– Mi ne možemo da imamo predsednika koga smo dva puta smenili. Protesti se nastavljaju sve dok ne bude upisan novi predsednik. Ovo je jedinstvena situacija u Evropi da rabin izlazi na ulicu i protestuje zbog nečinjenja države, to je indikativno, zaključuje Sabadoš.

S druge strane, Igor Ginzberg, koji je izabran na vanrednoj skupštini za predsednika SJOS a još uvek nije zvanično upisan da vrši tu funkciju, smatra da je nedopustivo da jedan rabin na takav način protestuje jer je on službenik Saveza čija je obaveza da uči o veri i da miri ljude, a „ne bi smeo da se stavi ni na jednu stranu“, kako je rekao Ginzberg za Danas.

– Sve je počelo primedbama dela zajednice oko toga kako se troši novac. Onda je Savez, pod starim rukovodstvom, tužio svoje opštine – što je skandalozno. To je ugrozilo odnos prema Jevrejima u Srbiji, kada drugi vide kako se Jevreji među sobom tuže ima i onih koji se zlurado raduju tome. Ovi ljudi koji izlaze pred ministarstvo kaljaju ugled naše zajednice. Ne treba mi, Jevreji, na taj način da rušimo državu – zaključuje Ginzberg.

Do konačnog odgovora Ministarstva ostaje otvoreno pitanje ko je legalno rukovodstvo jevrejske zajednice, ali i kako se upravlja novcem koji im je na raspolaganju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari