Novac samo glasilima bliskim SNS 1Foto: Fonet

Konkursi za finansiranje medija na lokalu krše se na brojne načine, pre svega što se sredstva dodeljuju isključivo režimskim glasilima, dobija ih i dnevni list Informer koji nije lokalnog karaktera, a sumnjiv je i izbor članova „stručnih“ komisija, koji odlučuju kome će ići sredstva.

Najočigledniji primer je na teritoriji Vojvodine, gde nekoliko osoba odlučuje o gotovo svim pokrajinskim medijima. Na lokalu se ne može čuti nijedna vest koja je vezana za opoziciju, a često se kritičari vladajuće partije vređaju na sve moguće načine.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ukazuju da je u vojvođanskim lokalnim samoupravama u pitanju organizovana grupa od desetak osoba koji u pojedinim lokalnim samoupravama dobijaju novac za svoje medije, a u drugim izigravaju „eksperte“ za procenu vrednosti projekata. I predloženi su od fantomskih udruženja.

Novinarska udruženja navode da su u Subotici mediji koji su u vlasništvu Vladana Stefanovića dobili više od 7,6 miliona dinara, a ovaj donedavno stručnoj javnosti nepoznati medijski radnik bio je član u komisijama u drugim lokalnim samoupravama koje su donosile sporne odluke o finansiranju režimskih medija, uključujući i one koji drastično i svakodnevno krše profesionalne i etičke norme.

„Firma Vladana Stefanovića, koji je poznat po bliskosti sa SNS-om, ali i učešću u privatizaciji medija, dobila je i 3,1 milion dinara iz budžeta Novog Bečeja, a ova lokalna samouprava je odlučila da novcem nagradi i zloglasni Informer, koji verovatno predstavlja najsramniji medijski projekat u istoriji ovih prostora“, navode NUNS i NDNV.

Kakav tretman imaju ne samo opozicioni lideri u medijima na lokalu, već i bitne gradske informacije u kojima su akteri odbornici opozicionih partija, objašnjava Dragana Rakić, članica DS u gradskom parlamentu Vršca.

– Svima je jasno da je lojalnost i poslušnost medija jedini kriterijum koji se boduje. Od prošle godine u Vršcu vlada potpuni medijski mrak. Nijedna lokalna TV stanica (a ima ih dve) ne prenose skupštinska zasedanja. Niko od lokalnih novinara ne dolazi na konferencije za medije opozicionih stranaka. Opozicionih odbornika nema u medijima čak ni kada po prirodi svog posla potpuno zaslužuju da se tu nađu. Kada je krajem prošle godine vršačko porodilište ponelo laskavu titulu jednog od 10 najboljih porodilišta u Srbiji po oceni pacijentkinja koje su glasale na portalu bebac.com, lokalni mediji su „zaboravili“ da izveste o ovom prestižnom priznanju i velikom uspehu, samo zato što je načelnica ginekologije i akušerstva Tatjana Vešović istovremeno predsednica gradskog odbora DS u Vršcu i odbornica u Skupštini grada – navodi Rakić. Naša sagovornica, inače bibliotekarka, kaže da lokalnim medijima smeta njena odbornička aktivnost, pa tako kada Gradska biblioteka pošalje informaciju da se u njenim prostorijama daju besplatni časovi srpskog i matematike, a časove srpskog jezika drži ona, ta vest se „cenzuriše“ i ime opozicione bibliotekarke se briše iz vesti.

Inače, Gradska uprava Vršca raspisala je 3. februara konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja u ukupnoj vrednosti od 20 miliona dinara. Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović je 23. marta formirala stručnu komisiju od tri člana koji će izvršiti ocenu podnetih projekata. Komisiju čine pomenuti Vladan Stefanović, zatim Miloš Lazić, direktor RTV Stara Pazova, i Zorana Bogdanović, urednica programa TV Bečej.

Najprimitivnije uvrede

„Bez ikakvih posledica, bez bilo kakve sankcije, pojedini lokalni mediji plasiraju najprimitivnije uvrede i vređanje svakog ko se suprotstavi aktuelnoj vlasti. Svi opozicioni lokalni lideri se s vremena na vreme provlače kroz medijsko blato, ne bi li se zaplašili i ućutkali. Uvrede su ispod svakog nivoa i svake građanske pristojnosti, opozicionari se prozivaju zbog svog fizičkog izgleda, zbog pola, zbog godina…“, navodi Dragana Rakić.

Zloupotrebe u finansiranju

Asocijacija onlajn medija (AOM) saopštila je da je neprijatno iznenađena činjenicom da je Ministarstvo kulture i informisanja odlučilo da „Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“ izmeni bez ikakvih konsultacija sa predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja, stručne javnosti i bez ikakve javne rasprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari