Iako je uoči duela sa Endijem Rodikom tvrdio da je spreman i da prethodni mečprotiv Markusa Bagdatisa nije ostavio traga, najbolji srpski teniser Novak Đokovićsam sebe je demantovao u četvrtfinalu Australijan opena. Melburn će ove godine dobiti novog šampiona, jer je treći reket sveta posle dva i po sata igre i pri rezultatu 1:2 u setovima i gemovima predao mečAmerikancu – 7:6, 4:6, 2:6, 1:2.

Da se Đoković ne oseća dobro postalo je jasno još sredinom drugog seta, a početkom trećeg zatražio je medicinski tajm-aut. Jednostavno nije uspeo da se vrati u meč, delovao je potpuno iscrpljeno, te je posle nekoliko gemova natezanja predaja bila jedina moguća odluka.

– Ovo je nesrećan način da se završi učešće na Australijan openu. Pružio sam maksimum na ovom meču, ali nekada, jednostavno, ne možete da se izborite sa sopstvenim telom. Ipak, ovo je deo sporta. Nekoliko puta sam predavao mečeve, ali sa razlogom. Povučem se samo kada osetim da ne mogu da nastavim meč- objasnio je razloge predaje četvrtfinalnog duela Novak Đoković.

Sada većbivši šampion Australijan opena priznao je da je od organizatora turnira tražio da igra meču večernjem terminu, ali da mu oni nisu izašli u susret.

– Mečprotiv Bagdatisa sam završio oko dva ili tri sata ujutro, a zaspao sam oko pet sati. Nisam imao vremena da se oporavim. Okolnosti su bile protiv mene. Na prošloj konferenciji za novinare rekao sam da imam dovoljno samopouzdanja, da verujem da mogu da se oporavim. Očigledno, nisam imao dovoljno vremena – istakao je Đoković i dodao:

– Mnogi su očekivali dobre igre jer sam u Melburnu branio titulu. Razočaran sam što sam odbranu prve grend slem titule završio na ovakav način. Ali, moram da budem pozitivan, ostala je još cela sezona.

Eliminacijom u četvrtfinalu prvog grend slema Novak Đoković izgubiće značajan broj poena, ali treće mesto na ATP listi neće doći u pitanje. Dakle, sa predajom Novaka Đokovića ujedno se i završila priča o srpskim teniserima na prvom grend slemu u sezoni. Kada se uporede sadašnji rezultati iz Melburna sa onim od protekle sezone, malo je reći da je početak godine bio razočaravajući. Australijan open 2008. sa pravom je „preimenovan“ u Serbian open – Đoković je osvojio titulu u siglu, Zimonjić u misku, Ana Ivanović je igrala finale, a Jelena Janković polufinale. Suma sumarum ovogodišnjeg Australijan opena je – pet predstavnika u drugom kolu singla, eliminacija prvih favorita u dublu Nenada Zimonjića i Danijela Nestora u drugoj rundi, eliminacija Ane Ivanović u trećem kolu, kraj za Jelenu Janković u osmini finala i na kraju predaja meča aktuelnog šampiona Novaka Đokovića u četvrtfinalu turnira.

Safina zaustavila Dokićevu

U polufinalu Australijan opena sastaće se dve ruske teniserke, pošto je Dinara Safina u utorak stavila tačku na senzacionalni povratak Jelene Dokić, dok je Vera Zvonareva deklasirala Marion Bartoli. U duelu Safine i Dokićeve sva tri seta protekla su u ravnopravnoj igri i malo je falilo da australijska teniserka ode dalje. U odlučujućem setu je imala brejk manjka još od prvog gema, a posle nekoliko propuštenih šansi izjednačila je na 4:4, ali je Safina odmah uzvratila i stekla odlučujuću prednost – 2:1 (6:4, 4:6, 6:4). Jelena Dokić počela je turnir kao 187. na svetu, naredne nedelje će joj stići nagrada u vidu ulaska među 100 najboljih. Što se tiče Safine, ona korak po korak ide ka mestu broj jedan, koje zauzima Jelena Janković, ali ako želi tamo da stigne moraće da osvoji Australijan open. REZULTATI ČETVRTFINALA – ŽENE: Dinara Safina – Jelena Dokić 2:1 (6:4, 4:6, 6:4), Vera Zvonareva – Marion Bartoli – 2:0 (6:3, 6:0), Serena Vilijams – Svetlana Kuznjecova, Jelena Dementijeva – Karla Suarez Navaro (danas). PAROVI POLUFINALA: Dinara Safina – Vera Zvonareva, pobednice duela Serena Vilijams – Svetlana Kuznjecova i Elena Dementijeva – Karla Suarez Navaro. REZULTATI ČETVRTFINALA – MUŠKARCI: Novak Đoković- Endi Rodik 1:2 (7:6, 4:6, 2:6, 1:2, predaja), Rodžer Federer – Huan Martin del Potro 3:0 (6:3, 6:0, 6:0), Rafael Nadal – Žil Simon, Žo Vilfred Conga – Fernando Verdasko (danas). PAROVI ČETVRTFINALA: Rodžer Federer – Endi Rodik, pobednici duela Rafael Nadal – Žil Simon i Žo Vilfred Conga – Fernando Verdasko.

Kraj i za Aleksandru Krunić

Srpska teniserka Aleksandra Krunićeliminisana je sa Otvorenog prvenstva Australije u juniorskoj konkurenciji. Ona je u drugom kolu odigrala neizvestan mečsa Rumunkom Anom Bogdan, drugim nosiocem turnira – 2:1 (6:4, 2:6, 6:3). Posle Melburna Krunićeva bi trebalo da se pojavi na pripremama Fed kup reprezentacije Srbije za duel sa Japanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari