Novak Nedić i zlokobna kolona: Koje poruke je generalni sekretar Vlade poslao pozirajući sa ljudima pretećeg izgleda? 1FOTO: Printskrin/Twitter

Uvek je zabrinjavajući znak kada postane teško razaznati stvarnost od političke karikature.

Lako je zamisliti Petričićevu ili Koraksovu karikaturu na kojoj generalni sekretar Vlade Novak Nedić predvodi nepreglednu kolonu krupnih istetoviranih momaka, pogleda preteći usmerenog ka objektivu. Takva karikatura bi uhvatila samu srž Vučićevog režima u kojem strah, uz suvi interes, drži sve to na okupu. Simboliku da su svi u crnom ne treba dodatno rasvetljavati, a interesantan je i detalj da ova reka istetoviranih bicepsa izvire sa splava, samog po sebi simbola kulturnog posrnuća nacije.

Problem je što ovo nije karitarura, već kadar snimka koji je nedavno objavila narodna poslanica Marinika Tepić. Navodno, snimak je napravljen neposredno pre nego što su Nedić i momci otišli da popričaju sa poljoprivrednicima koji su stajali na putu autobusima koji su dovozili statiste za Vučićev veličanstveni skup u Pančevu.

Snimak je, to je evidentno, nastao u domaćoj produkciji, imajući u vidu da Nedić i co. poziraju za kameru, razmećući se latentnom agresijom. Dakle, radi se o poruci koju je valjalo poslati. Najpre, valjda, poljoprivrednicima, a potom i svima ostalima.

Da se razumemo, niko više ni ne očekuje da će se ovim snimkom smisleno baviti policija i tužilaštvo, tim pre što agresivno poziranje nije krivično delo. Pretnja, s druge strane, jeste, ali nisu se nadležni bavili Nedićem ni kada su isplivavale mnogo konkretnije informacije o njegovoj povezanosti sa kriminogenim strukturama.

Primera radi, državni organi su odlučili da ignorišu službenu belešku policije koji je svojevremeno objavio NIN, a u kojoj se navodi iskaz oštećenog vlasnika kluba Komitet. U belešci, vlasnik kluba koji su demolirali navijači Partizana, je rekao da je neposredno nakon incidenta sa njim stupio u kontakt Nedić, sugerišući mu da promeni iskaz dat policiji. Isti čovek je policiji ispričao i da ga je generalni sekretar Vlade povezao sa Veljkom Belivukom, kako bi ispeglali stvari bez nepotrebnog opterećivanja sudstva.

Ipak, iako će izostati reakcija pravosudnih organa, iz najnovijeg snimka Novaka Nedića mogu da se izvuku neke zdravorazumske pouke. Prva, da svi koji šetaju ovih dana razumeju na šta će sve režim biti spreman u odbrani stečenih pozicija. Druga, da promena vlasti po sebi, neće mnogo značiti bez nekih dubljih rezova. Ukoliko izostane temeljno i sistematično raspetljavanje veza kriminala i politike, svaka promena bila bi isključivo kozmetičke prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari