Novčići iz 16. i 17.veka pronađeni kod Novog Pazara 1Foto: Petrova crkva - arheološki lokalitet

U porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla, u narodu poznata kao Petrova crkva, počela su arheološka istraživanja, koja organizuje novopazarski Muzej „Ras“ u saradnji sa Institutom za arheologiju iz Beograda i Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

Reč je o zaštitnim arheološkim istraživanjima, koja se vrše pre nego što počne moguća izgradnja drugih objekata, ali i čišćenje od šuta, koji je nagomilan prilikom obnove crkve u 18. i 19.veku.

-Iskopavanjima ispd naslaga šuta i drugog materijali, stigli smo do nivoa srednjeg veka. U ovoj fazi smo otkrili ostatke jednog objekta, uhvatili smo njegove gabarite, ali ne možemo precizno da kažemo kada je izgrađen, ni kada je građevina prestala da postoji, dok ne obradimo pokretan arheološki materijal. Otkrili smo i dvadesetak grobova, jer se porta nekada koristila i kao groblje – rekao je novinarima arheolog novopazarskog Muzeja Vladan Vidosavljević.

Na ovom lokalitetu pronađena je i nadgorbna ploča nepoznatog igumana manastira Studenica sa početka 19.veka.

-Pronašli smo keramiku, kao i osmanske i novčiće kovane u Austro-ugarskoj monarhiji iz 16. i 17.veka. Probušeni su, a to znači da su duže bili korišćeni. Uzimamo i uzorke zemlje, kako bismo saznali da li su postojale neke specifične biljke ili žitarice korišćene u ishrani u srednjem veku – objasnio je Uglješa Vojvodić, iz beogradskog Instituta za arheologiju.

Ovo je četvrta faza arheoloških istraživanja na lokalitetu kod Petrove crkve, a prva samostalna Muzeja „Ras“. Ranija istraživanja obavljali su Narodni muzej (1956.-1962), Arhitektonski fakultet iz Beograda )1984.-1988.) i Zavod za zaštitu spomenika iz Kraljeva (2004.). Sve što je tada pronađeno nalazi se u muzejima van Novog Pazara.

Petrova crkva je najstariji spomenik crkvene arhitekture u Srbiji. Pretpostavlja se da je izgrađena u 8.veku, a ima i tvrdnji da je i starija. U ovoj crkvi je kršten Stefan Nemanja i u njoj se zamonašio. Petrova crkva nekada je bila sedište Raške episkopije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari