Nove, alternativne mere u Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija 1Foto: Stefan Savić

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmene Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, kojima se proširuju nadležnosti sudija za izvršenje krivičnih sankcija i propisuju nove, alternativne mere kojima se menja način izvršenja kazne zatvora.

Kako je saopšteno posle sednice Vlade, novim merama propisano je da se kazna zatvora do jedne godine izvršava u prostorijama u kojima osuđeni stanuje (kućni zatvor), a da se osuđeni koji kaznu izdržavaju u poluotvorenom ili otvorenom odeljenju zavoda mogu uputiti na rad izvan tih ustanova.

Vlada je ocenila da će njihovo radno angažovanje doprineti lakšem i efikasnijem uključenju u društvo nakon izdržane zatvorske kazne. Izmenom Zakona predviđen je i prevremeni otpust kada se dalje izvršenje kazne smatra nehumanim – u slučaju teške bolesti, invaliditeta ili starosti.

U saopštenju se dodaje da je pravni okvir izvršenja krivičnih sankcija u velikoj meri usaglašen sa evropskim standardima, ali da je u međuvremenu došlo do potrebe da se usaglase aktivnosti koje su propisane Akcionim planom za Poglavlje 23. Vlada je dala saglasnost da se Republici Srpskoj upute finansijska sredstva u iznosu od 9,3 miliona evra radi realizacije započetih projekata u okviru mehanizma saradnje Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srbije i Republike Srpske.

Članovi Vlade dali su saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve izvrši otpis duga fizičkim licima – nosiocima porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, nastalog nakon realizacije Uredbe o prodaji mineralnog đubriva.

Imajući u vidu da je usled teških ekonomskih uslova prouzrokovanih sušom samo mali broj poljoprivrednika uspeo da izmiri svoju obavezu plaćanja preuzetog mineralnog đubriva, Vlada je donela odluku da otpiše njihov dug u iznosu od 90.894.655 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari