Nove dojave o bombama u Beogradu: Pretnje stigle bolnicama, školama i visokoškolskim ustanovama 1Foto: Instagram/serbialive_beograd

Nove dojave o bombama počele su da stižu danas u prepodnevnim satima, a na spisku ustanova našlo se nekoliko srednjih i visokih škola, bazena i više bolnica, saznaje „Danas“.

U MUP-u za „Danas“ nezvanično kažu da su dojave o postavljenim bombama dobili kliničko-bolnički centri Zvezdara, „Dragiša Mišović“ i VMA. Prema našim saznanjima, u toku je evakuacija pacijenata iz ambulanti.

Na VMA-a je trenutno u toku pregled Poliklinike. Kako je Danasu rečeno u ovoj ustanovi nije bilo evakuacije zdravstvenih radnika, koji normalno rade dok traje pregled kontradivizionih jedinica. VMA inače kao vojna ustanova ima svoje procedure za postupanje u slučaju različitih vrsta opasnosti koje se i trenutno primenjuju.

„Svaki od njih je tempiran, i sadrži po jedan kilogram C4 plastičnog eksloziva. Da bi učinili zagonetku nama zanimljivijom, daćemo vam još jednu dojavu. Dve od tih 7 naprava se nalazi u kanti za otpad medicinski otpada, a jedna se nalazi negde na drugom spratu“, navodi se u mejlu koji je stigao na adresu redakcije Nova.rs., uz link ka Tviter profilu, a s mejla [email protected].

„Odmah po prijemu anonimne dojave, nadležni organi izvršili su protivdiverzioni pregled i utvrdili da je reč o lažnoj dojavi. Svi pacijenti i zaposleni koji se nalaze na Vojnomedicinskoj akademiji su bezbedni“, piše u naknadno izdatom saopštenju VMA.

Istakli su da Ministarstvo odbrane sarađuje sa drugim nadležnim organima u Srbiji u cilju identifikacije počinilaca i rasvetljavanja tog krivičnog dela.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/mejl-o-postavljenoj-bombi-stigao-u-kc-vojvodina-mi-smo-finansijski-teroristi/

Kako „Danas“ nezvanično saznaje, dojava je stigla u KBC Zemun. Pacijenti koji su čekali ambulantni pregled su izašli iz zgrade, a na odeljenjima za sada nema evakuacije.

Jedan od lekara u toj bolnici kaže da konstradiverzione jedinice trenutno pregledaju odeljenja, a da pacijenti i lekarsko osoblje nisu izmešteni.

Danas oko podneva stigla je anonimna dojava da su podmetnute eksplozivne naprave u KBC „Zvezdara“, potvrdili su za „Danas“ u toj zdravstvenoj ustanovi.

– Obaveštene su nadležne službe i započeta kontradiverziona inspekcija u skladu sa protokolom. Odmah su preduzete sve aktivnosti u skladu sa procedurama predviđenim za takve situacije – kažu u KBC „Zvezdara“.

Pema nezvaničnim informacijama sa VMA, pacijenti su evakuisani iz dijagnostičkog dela, dok je vojna policija izašla na teren.

Medicinska škola na Zvezdari, Visoka elektrotehnička i Visoka PTT u Beogradu jutros su dobile dojavu o postavljenoj bombi, zbog čega su ove ustanove evakuisane, nezvanično saznaje „Danas“ u MUP-u.

Na sajtu Visoke škole elektrotehnike i računarstva objavljeno je da „zbog dojave o bombi nastava (predavanja i laboratorijske vežbe) koja je planirana za danas neće biti održana“ i da će detaljnije obaveštenje biti objavljeno večeras oko 21 čas.

Dojava o postavljenoj bombi prvo je stigla u Medicinsku školi na Zvezdari stigla u prepodnevnim časovima.

Direktorka Medicinske škole na Zvezdari Snežana Milanović je potvrdila na naš portal da je toj školi u 9 i 56 stigla na mejl informacija da je postavljena bomba.

– Ovo je treći put da se to dešava i uvek mejl stiže sa druge adrese. Mi već imamo utvrđenu proceduru po kojoj postupamo. Deca su izvedena van školskog dvorišta i rekli smo im da idu kući. Policija je pregledala školu – kaže direktorka za Danas.

Dojava je jutros stigla i na mejl privatnog Univerziteta Metropolitan, potvrdio je za Danas profesor Dragan Domazet, predsednik tog univerzeta.

Nove dojave o bombama u Beogradu: Pretnje stigle bolnicama, školama i visokoškolskim ustanovama 2
Foto: Danas

On je rekao da su studenti evakuisani, obaveštena je policija, koja je stigla za 15 minuta i brzo završila pregled objekta. Ustanovljeno je da je dojava bila lažna.

Domazet kaže da će danas popodne biti organizovana onlajn nastava, a sutra se studenti vraćaju redovnim aktivnostima.

– Tokom jučerašnjeg dana, noćas i tokom jutra pregledano je 156 škola (podaci do 12 časova). U toku je pregled u još 31 školi – rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete, ali nisu odgovorili koliko je škola danas bilo na meti lažnih dojava o podmetnutim eksplozivnim napravama.

Nove dojave o bombama u Beogradu: Pretnje stigle bolnicama, školama i visokoškolskim ustanovama 3
Foto: Instagram/serbialive_beograd

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari