Novi Bečej: Romska ženska mreža Banata organizuje mesec Romskog aktivizma 1Foto: N.S.

Romska ženska mreža Banata organizuje mesec Romskog aktivizma, počev od 8. marta Međunarodnog dana žena pa do 8. aprila, Svetskog dana Roma i Romkinja, naveli su iz Udurženja Roma Novi Bečej objašnjavajući da je potrebno da se zna kako Romi žive.

U tu svrhu, kako kažu, organizovaće niz aktivnosti u Vojvodini vezanih za borbu protiv diskriminacije, rasizma, nasilja nad ženama i ugovorenih brakova.

Trudiće se da u okviru svoje kampanje razgovaraju i sa starijim Romima, posebno o osetljvoj temi kakvo je zdravlje starije populacije i kako im pomoći.

„Cilj ovogodišnje kampanje je da povećamo svest društva o tome koliki nivo diskriminacije, rasizma i nasilja nad ženama i devojčicama i dalje postoji u Srbiji, da li su devojčice i dečaci romske nacionalnosti bezbedni u školskim klupama i da li imaju siguran prostor i nediskriminatorno tretiranje od strane sistema obrazovanja ali i okruženja“, objašnjava Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma Novi Bečej.

Kaže da je broj femicida u Srbiji i dalje veliki, od početka godine ubijeno je već deset žena. Zbog svega toga narednih mesec dana članice Romske ženske mreže Banata potrudiće se da organizuju razgovore i radionice kako bi javnost saznala kako žive marginalizovane grupe, kako žive Romi i kakav je položaj u društvu i porodici Romkinja.

Više vesti iz ovog grada ćitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari