Novi lek za multipla sklerozu počeo da se proizvodi u Srbiji 1Foto: Društvo multiple sleroze Srbije

Povodom najave da će inovativni lek „corpos“, koji se koristi u lečenju multiple skleroze biti proizvođen u Srbiji, neurolog prof. dr Jelena Drulović je rekla da će to doneti revolucionarnu promenu u lečenju obolelih od MS u zemlji.

Govoreći za Blic, ona je rekla da što se same primene leka tiče, prvo će se radi stroga procena neurologa, te da će se utvrđivati težina kliničke slike, kao i to da li je njegova primena indikovana, odnosno jasno se definišu kriterijumi za svakog pacijenta. Ako su kriterijumi ispunjeni, pacijent dobija lek u roku od mesec dana.

– Neurolozi u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, KC Kragujevac, KC Niš i KC Novi Sad daju ovaj lek kod svih onih pacijenata u Srbiji kod kojih procene da je primena tog leka indikovana. Kada pacijent dođe na pregled i mi procenimo kakvo je njegovo stanje, kakva je njegova klinička slika, koja je težina te kliničke slike, onda se na osnovu kriterijuma koje je definisala RFZO i utvrđuje ko treba da primi ovaj lek. Od momenta ispunjavanja kriterijuma, koji su definisani, do primanja ovog ili nekog drugog leka, sasvim je dovoljno da prođe vremenski period od mesec dana – objašnjava profesorka Drulović.

Drulović kaže, da primena leka „Corpos“ predstavlja jednu visoko efektivnu terapiju, te da će on značajno promeniti tok bolesti i unaprediti kvalitet života obolelih pacijenata.

Podsetimo, i u Srbiji je počela proizvodnja prvog inovativnog leka corpos, za lečenje pacijenata obolelih od multipla skleroze (MS).

Lek corpos dostupan je i pacijentima u Srbiji koji su oboleli od multiple skleroze (MS) zahvaljujući saradnji farmaceutske kompanije „Hemofarm“ i najvećom biotehnološkom kompanijom „Roche“.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je da se sa kompanijom „Hemofarm“ razgovara i o široj proizvodnji drugih inovativnih lekova u Srbiji i da je za poslednje četiri godine učetvorostručen broj pacijenata obolelih od MS koji se leče na račun RFZO. Dodala je da je 2019. godine bilo ih je 1.000, a 2023. ih ima 4.000 pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari