Premijer Kambodže Hun Sen počeo je juče novi petogodišnji mandat na toj funkciji, nazivajući svoju pobedu „istorijskom“ uprkos optužbama za izborne prevare i masovnim protestima.

Poslanici vladajuće većine, kambodžanske Narodne partije, ponovo su imenovali Hun Sena za premijera tokom glasanja koje je opozicija bojkotovala.

Hun Sen, koji upravlja tom zemljom skoro tri decenije, položio je zatim zakletvu zajedno sa ministrima pred kraljem Norodomom Sihamonijem u kraljevskoj palati. Pedeset pet opozicionih poslanika odlučilo je da ne učestvuje u radu parlamenta tvrdeći da su izbori održani u julu bili namešteni. „Ovo je istorijski dan za Kambodžu. Izborni rezultati su izraz pune podrške koju smo dobili od većine naroda“, rekao je Hun Sen pred polupraznom skupštinom. Izbori od 28. jula, dodao je, bili su „fer, slobodni, pravedni i transparentni“. Vladajuća partija imala je slab rezultat na izborima, pa umesto 123 poslanička mesta, koliko je 2012, sada ima 68, dok je opozicija sa 29 poslanika uvećala svoju parlamentarnu grupu na 55 predstavnika.

Hun Sen i lider opozicije Sam Rainsi održali su ovog meseca tri runde pregovora u cilju rešavanja političke krize, a premijer je juče rekao novinarima da je spreman na dodatne razgovore „samo ako se opozicioni poslanici vrate u parlament“. On je dodao i da vladajuća većina razmatra postavljanje opozicionih predstavnika na neka od ključnih mesta u upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari