Novi Optimizam 10. septembra u CZKD-u predstavlja Novu Odgovornost 1Foto: Novi optimizam

U Centru za kulturnu dekontaminaciju 10. septebra biće održan skup, kojim pokret Novi Optimizam želi da pozove na Novu Odgovornost, čime žele da najave novi okvir delovanja Pokreta. Novi Optimizam je pokret koji od 2004. godine okuplja građane Vojvodine i Srbije – ljude otvorenog uma, spremne za kritičko mišljenje i dijalog, istinski zainteresovane za druge […]

U Centru za kulturnu dekontaminaciju 10. septebra biće održan skup, kojim pokret Novi Optimizam želi da pozove na Novu Odgovornost, čime žele da najave novi okvir delovanja Pokreta.

Novi Optimizam je pokret koji od 2004. godine okuplja građane Vojvodine i Srbije – ljude otvorenog uma, spremne za kritičko mišljenje i dijalog, istinski zainteresovane za druge ljude.

Od osnivanja su, kako kažu, dali sebi zadatak da se bore protiv defetizma, osećanja nemoći i beznađa.

Ustajali smo protiv nacionalizma, šovinizma, rasizma, fašizma i svakog oblika ekstremizma. Suprotstavljali smo se ksenofobiji, provincijalizmu i ideologiji prosečnosti. Isticali smo dobre primere optimizma – ljude koji svojim delima uspostavljaju moralnu vertikalu i osvetljavaju put kojim treba ići”, navodi se u saopštenju Novog Optimizma.

U saopštenju navode da su godinama isticali Novui solidarnost, kao put povezivanja i istinskog razumevanja sa drugim ljudima.

„Oslanjajući se na ideju zajedništva i podrške koju baštini solidarnost želimo da u okvirima ličnog i javnog istaknemo NOVU ODGOVORNOST kao temeljnu vrednost: odgovornost za prošlost, sadašnjost i budućnost, odgovornost za izgovorenu reč i prećutanu istinu, odgovornost za činjenje i nečinjenje, odgovornost za manjine, slabije i ugrožene, odgovornost za ljude i životno okruženje, odgovornost u kući i na ulici, u svom kraju i državi, odgovornost za svakog i za sve – NOVA ODGOVORNOST”, navodi se u saopštenju Novog Optimizma.

Skup u CZKD biće podeljen u dva segmenta. Od 16.30 do 18 časova u sali CZKD-a biće održana Skupština Upravnog odbora i prijatelja Novog Optimizma. U 18.30 časova u bašti CZKD-a počeće program namenen svim zainteresovanim građanima i građankama, kao i prijateljima Novog Optimizma. Osim što će promovisati platformu Nove Odgovornosti, u bašti CZKD-a okupljenima će se obratiti Željko Bodrožić, Hrvoje Zovko, Milena Dragićević Šešić, Gojko Božović, Maja Stojanović, Bojan Cvejić, Jovanka Marović, Goran Dimitrijević, Andrej Ivanji i drugi.

Kako najavljuju iz pokreta, biće pušten i video prilog o poslednje dve godine rada Pokreta, uručene zvanice zaslužnim članovima i prijateljima, i nakon svega, gosti će moći da ostanu u dvorištu CZKD-a na humanitarnom koktelu uz specijalitete ukrajinske kuhinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari