Novi optimizam i dobri primeri Zrenjanina 1Foto: Novi Optimizam

U Srbiji ima mnogo gradova sa zaboravljenom istorijom ali je malo onih kao Zrenjanin, koji se mogu pohvaliti živom aktivističkom tradicijom, negovanjem građanskog duha, prenošenjem optimizma, solidarnosti, kreativnosti i kritičkog mišljenja.

Sve to stoji iza imena „Zeleno zvono“, „Novi optimizam“ „Nova solidarnost“, Fond „Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov“ i nagrada koje se dodeljuju – „Tradicija avangarde“, „Vojvodina recommended“, „Dobar primer Novog optimizma“.

U tom duhu Novi optimizam organizuje razgovore sa ljudima koje vidi kao dobre primere Zrenjanina na događaju pod naizvom „Zvono za Zrenjanin“,koji se održava u ponedeljak, 23. avgusta u Kulturnom centru Zrenjanina.

Govoriće profesorka sociologije Senka Jankov, poljoprivrednik Slavko Vukov i aktivista „Građanskog preokreta“ Dušan Kokot.

Nakon toga sledi razgovor sa profesorom i dirigentom Andrejom Bursaćem i osnivačem horskog festivala „Slobodan Bursać“ Vladimirom Cokom Stojkovićem, koji će govoriti o horu „Josif Marinković“ i horskom festivalu „Slobodan Bursać“.

Programom je predviđeno da karikaturista Predrag Koraksić Corax i Nenad Čaluković, osnivač i glavni odgovorni urednik magazina Karakter, govore o tome šta znači biti „Dobar primer Novog optimizma“.

Novinari Brankica Stanković, Hrvoje Zovko i Željko Bodrožić govoriće o „Zelenom zvonu“, odnosno o Insajder epizodi koja je snimljena povodom zatvaranja zrenjaninskog Pozorišnog kluba pre pet godina.

Kratko će filmom „Vidi, Gari, izlaz postoji“ biti prikazana i aktivnost Pokreta Novi optimizam u Novom Sadu. Na kraju će nastupiti kantautor i muzičar Kralj Čačka, koga će najaviti rok kritičar Petar Janjatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari