Šest meseci traje mrtva prvoligaška trka „u dvoje“ odbojkaških klubova iz Novog Pazara i Stare Pazove. U subotu će konačno biti poznato ime prvaka i novog člana Superlige Srbije, i to na najpravedniji mogući način, posle međusobnog duela dva tima u Novom Pazaru. Momci iz Vojvodine stižu sa malom prednošću, znaju kako se igraju ovakve utakmice. Prošlogodišnji su superligaši i imaju jednu jedinu želju, povratak u elitu naše odbojke. Motiv Novopazaraca ovoga puta mogao bi da bude mnogo jači.


Nikada nisu igrali u Superligi, a nikada joj nisu bili bliži. Na jednu istorijsku stepenicu već su zakoračili igrajući završnicu Kupa Srbije, druga još značajnija im je na dohvat ruke. U tom pohodu ( sutra 19 h, dvorana ,“Pendik“, ulaz slobodan ) imaće i bukvalno pomoć 13 igrača, jer se očekuje da će utakmici prisustvovati više od 1.000 gledalaca. Odbojkaši Jedinstva iz Stare Pazove u meč ulaze kao vodeći tim lige, posle 21 odigranog kola imaju 59 bodova uz 19 pobeda ( jedini poraz doživeli na početku prvenstva od Kleka, a u subotu su minimalnim rezultatom porazili Smederevo 3 : 2 ). Novi Pazar je osvojio takođe 59 bodova uz identičan broj pobeda kao i Jedinstvo 19 (izgubio meč od Jedinstva u Staroj Pazovi decembra prošle godine 3 : 0 i pobedio u Smederevu minimalnim rezultatom 3 : 2 ).

U prethodnom kolu Novi Pazar očekivano je savladao u Pančevu tim Borca 3 : 1, dok je Jedinstvo više nego iznenađujuće u Staroj Pazovi pobedilo Smederevo samo sa 3 : 2. Gubitak boda ekipe Jedinstva suštinski ništa nije promenio pred sutrašnje poslednje kolo, jer i da su momci iz Stare Pazove pobedili rezultatom 3 : 0 ili 3 : 1 samo sa pobedom u Novom Pazaru otvorili bi vrata Superlige. Pravilnik takmičenja je vrlo precizan i u njemu piše da je šampion lige ona ekipa koja sakupi najviše bodova na kraju prvenstva. U slučaju da je taj parametar identičan sledeći kriterijum koji odlučuje o krajnjem plasmanu je ukupan broj pobeda tokom prvenstva, a potom se ako je potrebno u obzir uzimaju set količnik i na kraju poen količnik. To znači da bi i u tom slučaju pobeda izražena bilo kojim rezultatom vodila Novi Pazar na prvo mesto, a samim tim i u Superligu. Dakle, i da je Jedinstvo u sutrašnji meč ušlo sa bodom prednosti Novi Pazar bi i minimalnom pobedom 3 : 2 ( pobeda ovim ishodom donosi dva boda, poraz jedan bod ) postao novi superligaš. U toj varijanti ekipe bi se izjednačile u ukupnom broju osvojenih bodova, imale bi po 61. Tada bi se aktivirao drugi kriterijum na osnovu kojeg se određuje krajnji plasman, ukupan broj pobeda u prvenstvu. Kako oba tima u ovom trenutku imaju isti broj pobeda (19 ), pobedom u ovom meču Novi Pazar bi ispunio ključni uslov za plasman u elitu naše odbojke. Posle „minimalca“ Jedinstva u meču sa Smederevom sve navedene kombinacije postale su suvišne tako da i jednom i drugom timu sutra igra samo pobeda. Ekipa koja bude poražena u ovom duelu imaće još jednu šansu da se domogne Superlige, i to kroz baraž utakmice sa jedanaestim timom Superlige, a to je ove sezone Spartak iz Subotice. Baraž mečevi se igraju od sledeće subote, a novi član Superlige biće ekipa koja prva dođe do tri pobede. Mečevi će se naizmenično igrati, u ritmu sreda – subota, u Subotici, Staroj Pazovi ili Novom Pazaru.

Jedinstvo ima dobar tim, ali ne i toliko dobar da ne bi bili pobeđeni u Novom Pazaru. Ne treba se nikako radovati tuđoj nesreći, ali povreda u meču sa Smederevcima najboljeg igrača i odbojkaša koji diktira igru Jedinstva tehničara Blaža Janjuševića ( polomio dva prsta na ruci na treningu uoči meča sa Smederevom ) znatno olakšava posao Novopazarcima. Njegova zamena 40 – godišnji Miroslav Radišić je iskusan, ali daleko od kvaliteta Janjuševića. Ima Jedinstvo odlične pojedince i u ostalim linijama gde odskaču 29 – godišnji korektor Vukašin Ilijin, bloker Boris Bakalov, primač Neven Majstorović i korektor Miodrag Marinković. Njihov kvalitet bez prisustva Janjuševića teško da će doći do punog izražaja na ovoj utakmici. Sa klupe predvodi ih mladi 33 – godišnji trener Jovo Caković, jedan od najboljih odbojkaša koje je Prijepolje imalo u svojoj istoriji, pre Jedinstva uspešno je u Superligi vodio ženski tim Varadina. Caković odlično poznaje starije odbojkaše Novog Pazara i mentalitet ovdašnjih sportista, ali ni to nije toliko značajno koliko činjenica da je Jedinstvo izuzetno organizovan klub kome je dvorana u Staroj Pazovi uvek dostupna, jer su daleko najbolji sportski kolektiv iz ovog grada. Iz tog razloga imaju onoliki broj treninga koliko ih nedeljno imaju i naše najbolje ekipe.

Glavnom treneru u radu pomaže pomoćnik, tu su statističar, doktor, maser i kamerman koji prati klub na svakoj utakmici. Koliki značaj pridaju duelu sa Novim Pazarom pokazuje i to da su nekoliko poslednjih prvenstvenih utakmica igrali sa samo šest odbojkaša, sve u cilju čuvanja najboljih pojedinaca od povreda i umora pred meč u Pazaru. Dakle, imaju skoro sve ono što Novi Pazar nema, pa i pored toga nisu favoriti u sutrašnjoj utakmici. U Novi Pazar ekspedicija Jedinstva, koja će za ovu priliku brojati oko 20 članova, stiže danas i imaće u toku dana trening u dvorani ,,Pendik“. Oba trenera, i Milić i Caković priznaju da postoji malo tajni kad je protivnički tim u pitanju. Ono što bi meč moglo da odluči je servis. Ekipa koja bude bolje servirala i igrala jako na svaku loptu za nijansu je bliža trijumfu.

Za odbojkaše Novog Pazara najvažnije je da najbolji igrač Hamza Zatrić uđe potpuno spreman u meč. On još uvek oseća posledice povrede levog ramena koju je zaradio prilikom zagrevanja pred utakmicu u Kleku. Nagoveštaj da bi za ovaj meč mogao biti maksimalno upotrebljiv su njegova izdanja na utakmicama sa Smederevom i Borcem u Pančevu. Raduje trenutna forma korektora Dojčilovića i Zukovića, kao i blokera Božovića i Samardžića, a od tehničara Bulatovića valja očekivati da će baš sada kada je najpotrebnije biti najbolji, kao i svi ostali koji dobiju priliku da zaigraju. Tokom marta ekipa Novog Pazara s ciljem da potpuno spremna uđe u predstojeći meč povećala je broj treninga. Igrači su u teretani vežbali tri puta nedeljno, broj prepodnevnih treninga popeo se na dva, a popodnevnih na pet. Sve to, plus kvalitet koji imaju Zatrić i drugovi i dvorana ispunjena do poslednjeg mesta trebalo bi da bude faktor koji bi Novom Pazaru mogao da donese još jednu istorijsku pobedu. Uostalom odbojkaše Jedinstva i kad igraju derbi mečeve u Staroj Pazovi posmatra najviše 100 ljudi, a kako će se snaći u grotlu ,,Pendika“ u danu D za novopazarsku odbojku videćemo sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari