Novi Pazar najtransparentnija lokalna samouprava u Srbiji 1Foto: S. N.

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je novopazarska lokalna samouprava najtransparentnija u državi.

Novi Pazar se, drugu godinu uzastopno, nalazi se na listi najtransparentnijih lokalnih samouprava, od 145 koliko je ocenjivano.

Od maksimalnih 100 indeksnih poena transparentnosti (LTI), Novi Pazar je dobio 94, sedam više nego prošle godine.

Kada su u pitanju dve susedne opštine, Tutin i Sjenica, beleže se padovi na lestvici transparentnosti. Tutin je sa 76 skupljenih poena, sa prošlogodišnjeg četvrtog mesta, ove godine pao na osmo.

Sjenička opština je, sa samo 50 poena, zabeležila pad od 27 mesta. Prošle godine bila je na pedesetom, a ove na 77.mestu.

Prema objavljenim rezultatima, na drugom mestu je Sombor, a na trećem Velika Gradiška. Preševo je, sa samo 25 prikupljenih poena, najnetransparentnija lokalna samouprava u Srbiji. TS je saopštila da je prosek indeksnih poena bio 52 i da je transparentnost unapređena u dve trećine opština, posebno u kategorijama budžeta i informatora o radu.

Nemanja Nenadić, programski direktor TS, naglasio je „da je važno imati na umu da i najviši nivo transparentnosti ne garantuje odsustvo korupcije“ već „samo omogućuje utvrđivanje potencijalnih rizika od korupcije“.

Ocenjivanje rada lokalnih samouprava vršeno je preko indikatora za kategorije : skupština i gradsko/opštinsko veće, budžeti opština i građani, javne nabavke i slobodan pristup informacijama, informatori o radu, javna preduzeća i ustanove i javne nabavke

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari