Novi Pazar „skliznuo“ na četvrto mesto po pitanju javnosti u radu lokalnih samouprava 1 Foto: Senko Župljanin

Od 145 lokalnih samouprava u kojima je, organizacija Transparentnost Srbija, obavila istraživanje o javnosti u radu, u prošloj godini, grad Novi Pazar se našao na četvrtom mestu.

Novi Pazar je sakupio 78, od maksimalnih 100, poena.

U odnosu na prethodnu godinu nazadovao je za dva mesta i nalazi se iza Bečeja, Sombora i Kanjiže.

Ovaj grad je maksimalne ocene dobio u opštoj kategoriji,za transparentnost javnih nabavki i informator o radu.

Visoke ocene dobijene su za pristup informacijama od javnog značaja, odnos lokalne samouprave prema građanima i rad javnih preduzeća i ustanova, a najslabija „karika“ su javne rasprave i u toj kategoriji je na 43. mestu.

Od ostalih opština u ovom delu Srbije, najveće nazadovanje,u odnosu na prethodnu godinu, zabeležila je tutinska opština, koja se na lestvici pomerila, unazad, za 17 mesta i zauzela 93. poziciju.

Opština Tutin je sakupila 42 poena, 3 manje nego u prethodnom istraživanju.

Najbolje ocenjene su javne nabavke i pristup informacijama od javnog značaja, a najmanje poena donela je transparentnost u radu javnih preduzeća i ustanova.

Kod opštine Sjenica nema promena u bodovanju.

Kao i prethodne godine sjenička opština je uspela da sakupi 39 poena, ali i da se pomeri za jedno mesto unazad i zauzme 108.poziciju. To je i najlošije plasirana opštine iz ovog regiona.

Istraživanje je pokazalo da su, u toj opštini, najtransparentnije javne nabavke, sve ostalo je zaslužilo veoma niske ocene.

Javnost u radu, u preostale tri sandžačke lokalne samouprave, najbolje je ocenjena u opštini Nova Varoš, koja se sa 55 bodova našla na 29. mestu, sa 54 poena Priboj je na 35. mestu i na 88. poziciji sa 44 boda nalazi se opština Prijepolje.

Transparentnost rada lokalnih samouprava ocenjivana je osam kategorija: skupština i gradsko (opštinsko) veće, budžet, opština i građani, slobodan pristup infomacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove, javne rasprave i jedna opšta kategorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari