Hitna služba u Novom Pazaru

Sunce koje je jutros obradovalo Novopazarce nažalost nije otopilo sneg i led koji je po ulicama još prisutan. Obazriva vožnja se preporučuje vozačima, ali ugroženi su i pešaci koji se lako okliznu na ledu.

U zimskom periodu, Hitna služba, inače, ima više posla nego inače, a kad padne sneg on se dodatno uvećava.

Tokom jednog dana, Hitnoj službi se javi preko 100 ljudi, a rekord im je bio 150 građana pre par dana. Od toga sa lakšim i težim povredama na snegu i ledu javilo se od 15 do 25 ljudi.

-Najčešće nam se javljaju građani sa povredama gornjih ekstremiteta, uganućima, iščašenjima čak i prelomima, koji najčašće završe operacijom. Nema, čak, ni razlike u starosnoj dobi ljudi koji se javljaju- kaže dr Izudin Demirović, specijalista Opšte medicine koji radi u Hitnoj službi.

Dr Demirović, takođe, dodaje da broj grđana koji se javljaju sa prelomima nije ništa alarmantno povećan u odnosu na zimski period prethodnih godina, ali je veći u odnosu na letnje mesece.

Jako je bitno i za starije i mlađe da obuću prilagode zimskim uslovima, odnosno ledu i snegu i da ne izlaze bez preke potrebe.

-Apelovao bih, naročito na starije grđane, da ne izlaze iz kuće, kada su temperature ispod nule, jer su podložniji povredama, nego kada su u pitanju druge starosne dobi, tako da ih molim da bez preke potrebe ne idu vani – rekao je Izudin Demirović.

Interesantan podatak je da su se ovih dana Hitnoj službi javilo dosta tinejdžera, uzrasta od deset do osamnaest godina sa različitim povredama na snegu i ledu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari