Novi protest protiv rata u Ukrajini u subotu u Beogradu 1Foto: Ambasada Ukrajine u Beogradu

U Beogradu će u subotu biti održan novi protest protiv rata u Ukrajini i kao podrška narodu Ukrajine.

„Mi, građani Srbije, pripadnici ruske, ukrajinske i beloruske dijaspore u Srbiji pozivamo na skup podrške narodu Ukrajine na Veliku subotu 23. aprila. Skup će početi u 14 časova na Trgu Republike u Beogradu gde će građani donirati humanitarnu pomoć. Odatle ćemo nastaviti šetnjom do Tašmajdanskog parka i spomenika Milici Rakić, devojčici čija žrtva simbolizuje tu najjeziviju cenu svakog rata – smrt dece“, piše u pozvu na ovaj skup.

Organozatori mole svakoga da donese po nešto od humanitarne pomoći – trajne prehrambene proizvode, sredstva lične higijene, sterilne gaze i dečije igračke.

Oni podsećaju da se navršava dva meseca od kada je „diktator Putin lišen razuma, bombama, raketama i blatnjavim gusenicama tenkova doneo pakao Ukrajini“.

„Užasna mera nemoći da pokori jedan hrabar i slobodarski narod jesu razoreni i opljačkani gradovi, masovne grobnice sa ljudima čije su ruke vezane iza leđa, silovane žene, i milioni izbeglica. Krvavi bilans ovog suludog rata uključuje i preko dvesta oduzetih dečijih života, preko 600 ranjene dece i bezbroj dece koja je ostala bez roditelja. Ali Uskrs koji će hiljade Ukrajinaca dočekati u skloništima koja su sada njihov dom, znači i nada u uskrsnuće Ukrajine i mirnog života u Evropi“, piše u pozivu na Fejbuku.

Organizatori navode da su od prvog dana uprkos magli lažnih vesti, spinova, mitova, predrasuda i povišenih strasti koji caruju velikim delom Srbije u više navrata protestovali protiv ovog rata čije žrtve ne može opravdati nijedan cilj.

„Videli smo i noćne bakljade onih kojima su zastave, dvoglavi orlovi i prazne parole važniji od ljudskih života. Na kraju ova dva krvava meseca je vreme da opet izađemo i pokažemo lice prave Srbije, Srbije velikog srca, koja je na strani slobode i mira i koja razlikuje dobro od zla i istinu od laži“, poručuju organozatori.

Prvi protest protv rata u Ukrajini održan je 24. februara ispred amabasade Rusije u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari