Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji u kome će sva dostavna vozila pošte biti električna 1Foto: Pošta / Vuk Branković.

Na platou ispred Gradske kuće u Novom Sadu predstavljena su Poština najnovija električna dostavna vozila Cenntro Logistar 200 VAN, namenjena specijalizovanoj dostavi na adresama građana inovosadskih kompanija – post-ekspres pošiljaka, paketa, EMS pošiljaka, keš ekspresa, telegrama i uputnica.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije, obišli su dostavna vozila i govorili o aktuelnim projektima na unapređenju infrastrukture i kvaliteta usluga.

„Dugoročno opredeljenje Pošte Srbije je stalno povećanje udela elektrovozila u transportnoj floti – elektromopeda, elektrobicikala i elektrokombija, a Novi Sad smo odabrali da bude i prvi grad u kome će u bliskoj budućnosti kompletan vozni park zameniti elektrovozila. U ovoj fazi
pristiglo je 31 teretno vozilo na elektro pogon koja će do kraja meseca biti angažovana na dostavi u centru grada, čime ćemo pored pružanja kvalitetnijih usluga, doprineti i boljem kvalitetu života u Novom Sadu i njegovom još boljem pozicioniranju među velikim ekološki osvešćenim evropskim gradovima”, izjavio je Zoran Đorđević.

Đorđević je dodao da su „ekološka” vozila samo jedna od aktivnosti kojima Pošta Srbije nastavlja sa inovacijama svih faza tehnološkog procesa i infrastrukture, a kojima se ostvaruju značajni koraci ka održivoj ekološki odgovornoj budućnosti, ali i ekonomske uštede na duži rok.

„Naredni korak je postavljanje solarnih panela na objektu poštanskog centra Novi Sad, koji je regionalni centar za celu Vojvodinu. Prvi solarni paneli u poštanskom sistemu postavljeni su nedavno u centru u Kragujevcu, dok su za narednu fazu pored Novog Sada, planirani Beograd i Niš, čime ćemo energiju iz obnovljivih izvora obezbediti za napajanje postrojenja i mašina za automatsko sortiranje i potrebe sopstvenih punionica vozila na električni pogon”, rekao je Đorđević.

Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji u kome će sva dostavna vozila pošte biti električna 2
Foto: Pošta/ Vuk Branković

Gradonačelnik Milan Đurić izrazio je zadovoljstvo prezentacijom novih vozila, kao i planovima za nabavku kamiona Pošte Srbije koji će, takođe, biti električni.

„Ovo je lep događaj za Novi Sad – 31 električno kombi vozilo koje će zameniti starija vozila na našim ulicama, a ne emituju štetne gasove i proizvode daleko manje buke. Popričali smo sa vozačima ovih prelepih vozila – zadovoljni su”, rekao je Đurić.

Dodao je da će Grad Novi Sad nastaviti da ulaže u održivi razvoj novim ulaganjima u električne autobuse, povećanjem broja biciklističkih staza, kao i u vidu subvencija građanima, gde je kao prvi grad koji je otpočeo sa subvencionisanjem kupovine bicikala već dodelio 5.000 subvencija.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari