Novi Sad dobija Muzej Tamburica festa 1foto: Tamburica fest

Početkom avgusta u Menratovoj palati u Ulici kralja Aleksandra, biće otvoren Muzej Tamburica festa, prvi u Srbiji, najavljeno je iz tamburaške asocijacije.

Prema rečima dr Jovana Pejčića, direktora i osnivača “Tamburica festa”, taj festival i Svetska tamburaška asocijacija, dobili su svoj dom u kojem će jedinstvenom muzeološkom postavkom, biti obuhvaćeno više od dva veka tamburaške tradicije u Vojvodini.

„Eksponati svih utemeljivača tamburaške kulture, instrumenti, notni zapisi … Mite Oreškovića, Vase Jovanovića, Save Vukosavljeva, Marka Nešića, Janike Balaža i mnogih drugih, biće na jednom mestu“ kaže Pejčić.

Pored uređenja prostora po svim muzeološkom standardima, radi se i na prikupljanju sadržaja, pa iz tamburica festa pozivaju sve koji imaju značajan materijal za muzej, u vidu fotografija, instrumenata, nota … da im se obrate i daju svoj doprinos muzejskoj postavci.

Poseban segment činiće i izložba od oko 150 umetničkih slika, ulja na platnu, nastalih u prethodnih 15 godina na tematskim Likovnim kolonijama “Tamburica festa”.

“Muzej će, uveren sam, obogatiti turističku ponudu grada na zadovoljstvo svih ljubitelja tamburice. Novi Sad bez tamburaša bio bi grad bez duše“, ističe Aleksandar Antunović, kustos Muzeja Vojvodine“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari