Novi Sad: Predstavnici udružene opozicije potpisali Proglas o zaštiti životne sredine 1foto: A. D. M.

Predstavnici stranaka udružene novosadske opozicije potpisali su danas Proglas o zaštiti životne sredine u Novom Sadu. Tim dokumentom predlažu mere za očuvanje životne sredine na području grada.

U proglasu se navodi da su ciljevi opozicionih stranaka u pogledu zaštite životne sredine smanjenje zagađenja vazduha, izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda, uz adekvatan tretman industrijskih otpadnih voda, izgradnja regionalnog reciklažnog centra, uspostavljanje primarne reciklaže komunalnog otpada, očuvanje postojećih i izgradnja novih zelenih površina.

Predstavnica stranke slobode i pravde Danijela Grujić rekla je da su ti ciljevi postavljeni tokom višemesečne saradnje između opozicionih stranaka u gradu, u želji da se „suprotstave višestrukom propadanju Novog Sada“, u nameri da „profilišu politički odgovornu i savremenu alternativu u korupciji opterećenoj vlasti u Novom Sadu“.

Ona je najavila niz aktivnosti po tom pitanju u narednom periodu, uključujući i tribine na kojima će proglas biti detaljno predstavljen građanima i udruženjima.

– U poslednjih nekoliko meseci svedočimo aktivnoj borbi širom Srbije za očuvanje životne sredine. Među najrazvijenijim zemljama sveta, zelena politika zauzima visoko mesto u određivanju planova i razvoja jedne države, a za to vreme se jedino kod nas svaki dan okupljaju desetine hiljada ljudi boreći se za čist vazduh i vodu, a predstavljeni su kao teroristi – poručio je Miroslav Ferenčak iz Pokreta slobodnih građana.

On je dodao da na taj način vlast pokazuje nausklađenost svojih vrednosti sa vrednostima Evropske unije, kojoj se navodno teži, te da „ne treba da nas zavaravaju priče o tome kako bi ekonomija propatila zbog oduzimanja licence jednom rudniku“.

– Jadna je ona zemlja kojoj bogatstvo leži u jednom rudniku. Nije ovo srednji vek, pa da državnu kasu punimo preko rudnika zlata. Mi kao građani ni ne znamo šta je potpisano sa Rio Tintom. Da znaju, sami bi znali kako da donesu ispravnu odluku – zaključio je Ferenčak.

Situacija u oblasti zaštite životne sredine u Novom Sadu je katastrofalna, ocenio je Veljko Krstonošić iz novosadskog odbora Demokratske stranke, te da se kvalitet života ne ogleda u izgradnji stanova, saobraćajnica ili bulevara, već kvalitetom vode, vazduha, adekvatnim odlaganjem komunalnog otpada i zelenim površinama.

– Novi Sad je u poslednje tri decenije udvostručio broj stanovnika, ali su problemi narasli mnogo više nego duplo. Grad danas svoje otpadne vode ispušta direktno u Dunav, gradska deponija je na samom obodu grada, blizu mesta gde žive ljudi, zelene površine nestaju, a više nije čudno kada se Novi sad nađe na listi evropskih gradova sa najzagađenijim vazduhom – poručio je Krstonošić.

Predstavnik Narodne stranke Boris Fejdi istakao je da će „Novi Sad na vodi“ uništiti prirodno stanište flore i faune i jedino prirodno jezero na teritoriji grada Šodroš, i dodao da su „odluke lokalne vlasti motivisane isključivo količinom novca koju mogu da zarade“, i da zbog toga Šodroš nije uvršten u delove novog generalnog urbanističkog plana koji se tiču zaštite životne sredine.

Udruženu novosadsku opoziciju čine predstavnici novosadskih organizacija Demokratske stranke, Narodne stranke, Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana i Pokreta za preokret.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari