Novi Sad: Sredstva za projekte mladih u okviru programa ReLOaD2 1Novi Sad Foto: Arsenije Mandić

Sastanak predstavnika Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu – ReLOaD2 i člana gradskog veća za sport i omladinu Ognjena Cvetićanina održan je danas u Gradskoj kući.

U pitanju je projekat koji podržava unapređenje transparentnog finansiranja projekata organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave, čime se osigurava veće učešće građana u procesima donošenja odluka i unapređuje pružanje javnih usluga, navodi se u saopštenju iz Grada.

Odabrane opštine i gradovi imaće priliku da iskoriste bespovratna finansijska sredstva u ukupno iznosu od milion i po američkih dolara za finansiranje projekata od javnog interesa koje realizuju organizacije civilnog društva, a koji su u skladu sa Ciljevima održivog razvoja.

Po tom osnovu, udruženjima mladih, udruženjjima za mlade i njihovim savezima sa teritorije Novog Sada biti na raspolaganju iznos od ukupno 150.000 dolara bespovratnih sredstava. Po 75.000 dolara biće dodeljeno tokom ove i sledeće godine.

Ognjen Cvetićanin najavio je da će gradska uprava sufinansirati projekte koji budu odobreni u iznosu od 20 odsto planiranih sredstava.

Danas je objavljen i javni konkurs za finansiranje programa i projekata kojima se ostvaruju ciljevi i mere definisane Lokalnim akcionim planom politike za mlade.

U pitanju je program koji finansira Evropska unija, sprovodi porgram Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji. Novi Sad je jedna od sedam lokalnih samouprava koje su odabrane da učestvuju u drugoj fazi projekta čiji je cilj jačanje partnerstva između lokalnih vlasti i civilnog društva.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari