Novi Sad: Tribina "Spomenik koga neće biti" u sredu na platou SNP-a 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Tribina „Spomenik koga neće biti“ biće održana u sredu, 7. septembra, od 19 časova, na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Događaj se organizuje u okviru inicijative „Digni gard, odbrani grad!“ sa ciljem da se u javnom prostoru još jednom problematizuje odluka Grada Novog Sada o podizanju „Spomenika nevinim žrtvama 1944/45“.

Kako su naglasili organizatori događaja, na tribini će biti predstavljeni i razlozi pokretanja peticije kojom se zahteva ukidanje „sramne i štetne odluke i suprotstavljanja rehabilitaciji zločinaca i kolaboracionista iz Drugog svetskog rata, među kojima su i nalogodavaci i izvršioci Novosadske racije, najvećeg zločina učinjenog nad građanima Novog Sada u njegovoj istoriji“.

Na tribini će biti pruženi odgovori na važna pitanja o tome kako je bilo moguće doneti „sramnu i opasnu odluku“, ko stoji iz spiska „nevinih žrtava“ i sa kojom namerom je on sačinjen i uključen u spomeničku dokumentaciju, šta je konačni cilj prekrajanja i falsifikovanja istorije Drugog svetskog rata?

O tim i drugim pitanjima diskutovaće sociološkinja Marija Vasić, istoričar Milovan Pisarri, aktivstkinja Sofija Todorović i istoričar Uglješa Belić. Razgovor će voditi politikolog Radivoje Jovović.

Tribinu organizuje 15 nevladinih i političkih organizacija koje su pokrenule peticiju „Reci NE spomeniku fašistima“: Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Omladinsko-studentska akcija OSA, Savez antifašista Vojvodine, Zajedno!, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Studentska reakcija i drugi.

Prikupljeno više od pet i po hiljada potpisa

U okviru peticije kojom se osporava ovaj spomenik do sada je prikupljeno preko pet i po hiljada potpisa, rekao je za Danas aktivista Radivoje Jovović.

Tim povodom, kako je naglasio, organizuje se ova tribina na kojoj će biti objašnjeno zašto je spomenik neprihvatljiv, i zbog čega predstavlja „bizarno izrugivanje svakoj ideji suživota i civilizovanog Novog Sada i Srbije“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari