Novi slučajevi korona virusa u Boru, Kladovu i Majdanpeku 1Bor Foto: J.B.K

Broj aktivno zaraženih korona virusom na teritoriji grada Bora raste. Naime, prema današnjim podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara zabeleženo je 36 novoinficiranih, oporavilo devet osoba pa je na teritoriji grada sada 317 aktivnih slučajeva virusne infekcije.

Od 37 bolesnika koji su hospitalizovani na kovid odeljenju borske Opšte bolnice 35 je pozitivno na virus. Gradski Štab za vanredne situacije saopštio je da je juče u kovid ambulanti „Rudar“ prvi pregled imalo 35 pacijenata, obavljeno je 27 kontrolnih pregleda, a na prijemnim bolničkim odeljenjima pregledano je 58 pacijenata.

Prema podacim borskog Doma zdravlja u dve kovid ambulante u Boru obavljeno je oko 14.700 pregleda, pri čemu je 7.500 bilo prvih pregleda.

-Registrovano je nešto više od tri hiljade pozitivnih, od toga je bilo 159 dece sa blažim simptomima. Urađeno je 11 hiljada PCR testova, 3.300 komercijalnih – izjavila je lokalnim medijima direktorka Doma zdravlja u Boru dr Vesna Radosavljević.

Iako su na početku epidemije 80 odsto zaraženih činili muškarci, žene u poslednjih šest mesecičine polovinu inficiranih. Evidentno je takođe, da bolesnici sada imaju težu kliničku sliku i da veliki broj pacijenata ima obostranu upalu pluća koja zahteva hospitlizaciju.

I u kladovskoj opštini je broj aktivno zaraženih u porastu, budući da je broj novoinficiranih veći od broja oporavljenih na dnevnom nivou. Sa još osam novozaraženih i jednim oporavljenim bolesnikom, prema podacima Zdravstvenog centra Kladovo broj aktivno pozitivnih povećan je na 68 bolesnika. Od početka marta evidentiran je 91 slučaj zaražavanja korona virusom.

Inače, od početka epidemije u opštini Kladovo zaraženo je 1.530 osoba, do sada se oporavilo 1404, a od posledica virusne infekcije preminulo je 58 pacijenata.

Prema pristiglim rezultatima, svaki treći juče testirani pacijent u kovid ambulantama majdanpečkog Doma zdravlja pozitivan je na korona virus. Testirano je 47 osoba, kod deset je potvrđeno prisustvo virusa, a 17 rezultata se čeka. Od 66 aktivno pozitivnih na lečenju u tercijarnim zdravstvenim ustanovama zbog teže kliničke slike je pet pacijenata. Broj zaraženih od poečtka epidemije bliži se cifri hiljadu i prema podacima Doma zdravlja korona virusom je inficirano 955 osoba, do sada je izlečeno 856, a od posledica virusa preminula su 33 pacijenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari