zlatni suncokretFoto: pixabay / congerdesign

Zbog preklapanja termina pojedinih takmičenja za učenike osnovnih škola u školskoj 2022/23. godini, utvrđeni su novi termini takmičenja, objavilo je Ministarstvo prosvete.

 

Opštinsko takmičenje učenika osnovnih škola iz fizike biće održano 11. februara sa početkom u 10 časova (kako je i bilo planirano prim.aut.), a istog dana se održava i opštinsko takmičenje iz Književne olimpijade, ali od 13 sati.

Opštinsko takmičenje iz hemije biće 25. februara u 12 i 30, dok će se okružni nivo takmičenja održati 18. marta sa početkom u 13 sati, piše na sajtu Ministarstva.

Preklapanje pojedinih takmičenja je dugogodišnja praksa, pa se više puta događalo da se pod pritiskom nastavnika i roditelja čija se deca takmiče iz više predmeta naknadno pomeraju termini. O tome je Danas pisao u više navrata.

Rekorder u tome je Društvo za srpski jezik, koje je baš zbog višegodišnje prakse kojom su srbisti bili nezadovoljni, još prošle godine najavilo da više neće pristati da pomera svoja takmičenja.

Međutim, Ministarstvo je to ovog puta uradilo bez njihove saglasnosti, imajući u vidu najbolji interes učenika, kako su naveli.

Na sajtu Društva za srpski jezik objavljeno je obaveštenje u kome piše da je predstavnik Društva za srpski jezik i književnost Srbije pozvan je na sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete 5. februara kako bi se našlo rešenje zbog preklapanja termina održavanja Književne olimpijade sa drugim takmičenjima.

„Tom prilikom delegirani predstavnik Društva predočio je učesnicima sastanka da je Društvo od 2014. do sada 31 put pomeralo svoja takmičenja zbog preklapanja sa drugim takmičenjima, kao i da je na sajtu Društva prošle godine objavljeno da više nećemo pomerati svoja takmičenja. Kako na sastanku nije došlo do rešenja, predsednik Društva, prof. dr Vesna Lompar, razgovarala je sa predstavnicom Ministarstva, iznoseći naše stavove i tražeći da Ministarstvo zvaničnim dopisom prosledi svoju odluku Društvu ukoliko nas obavezuje da promenimo termine održavanja Književne olimpijade“, piše u obaveštenju.

Potom je, kako se dodaje, Društvo fizičara Srbije 6. februara svom sajtu objavilo da je Ministarstvo prosvete pomerilo takmičenje iz književnosti za 13 časova, naglašavajući da takmičenja iz fizike „nikada nisu pomerana, niti to mogu biti”.

„Napominjemo da u vreme postavljanja ove objave na sajtu Društva fizičara Srbije nikakvo obaveštenje iz Ministarstva prosvete nije stiglo Društvu za srpski jezik i književnost Srbije. Iz navedenog sleda događaja vidi se da Društvo za srpski jezik i književnost može, jer mora, da pomera termine svojih takmičenja, dok pojedina stručna udruženja to ne moraju da čine. Odluku o tome donosi Ministarstvo prosvete kao krovni organizator takmičenja“, piše na sajtu Društva za srpski jezik.

S druge strane, Društvo fizičara je saopštilo na sajtu tog udruženja da takmičenja iz fizike nikad nisu pomerana, niti to mogu biti jer su najkomplikovanija – u nekim opštinama i okruzima traju do kasno u noć.

„Prema tome, nema potrebe da se nama obraćate za pomoć. Prava adresa za pomoć je društvo koje organizuje takmičenje čiji se termin poklapa sa našim. Nastavnik odgovarajućeg predmeta treba da se obrati tom društvu“, poručili su fizičari.

Navode da su do sada su, kada je bilo moguće, druga društva te probleme rešavala na sledeći način: kod opštinskih takmičenja pomeranjem za nekoliko sati iza našeg takmičenja pošto učenici mogu u okviru opštine da stignu na oba takmičenja; kod okružnih i državnih takmičenja organizovanjem takmičenja nakon fizike, u mestu održavanja takmičenja iz fizike. Za to je, kažu, potrebno da organizatori tih takmičenja kontaktiraju domaćina takmičenja iz fizike ili drugu školu u istom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari