Novi zakon u SAD: Deca i tinejdžeri u Juti neće imati pristup društvenim mrežama bez dozvole roditelja 1Foto: pixabay / Anviere

Deca i tinejdžeri u Juti više neće imati pristup društvenim mrežama ako nemaju dozvolu roditelja, a očekuju ih i dodatne restrikcije na osnovu prvog takvog zakona u Sjedinjenim Državama, čiji je cilj zaštita mladih od platformi koje stvaraju zavisnost.

Dva zakona koja je potpisao guverner Spenser Koks zabranjuju mlađima od 18 godina da koriste društvene mreže između 22:30 i 6:30, zahtevaju verifikaciju godina za sve koji bi da ih koriste i otvaraju vrata za sudske tužbe za decu koja tvrde da su im društvene mreže nanele neku štetu, prenosi Glas Amerike.

Očekuje se da će se kompanije žaliti pre nego što zakoni stupe na snagu u martu sledeće godine.

Rat protiv društvenih mreža u Juti, u kojoj republikanci imaju ubedljivu većinu, odraz je promene percepcije koju političari imaju o tehnološkim kompanijama čak i među republikancima, koji u principu podržavaju velike biznise.

Tehnološke kompanije kao što su Fejsbuk i Gugl su čitavu deceniju uživale neometan rast, ali nakon zabrinutosti oko zaštite privatnosti korisnika, govora mržnje, dezinformacija i štetnog uticaja na mentalno zdravlje tinejdžera, političari su počeli da ih napadaju u kampanjama i pokušavaju da uvode kontrolu.

Zakon u Juti je potpisan istog dana kada je pred Kongresom svedočio prvi čovek TikToka, između ostalog i o uticaju te platforme na mentalno zdravlje tinejdžera.

Pored Jute, političari u republikanskim „crvenim“ saveznim državama Arkanzasu, Teksasu, Ohaju i Luizijani, ali i u „plavim“, demokratskim, kao što je Nju Džerzi, predlažu slična rešenja. Kalifornija je prošle godine donela zakon kojim se zahteva od tehnoloških kompanija da na prvo mesto stave bezbednost dece, zabranjujući im da obrađuju podatke sa profila i da koriste lične informacije na način koji bi deci mogao da naškodi fizički ili psihički.

Novi zakon u Juti takođe uvodi obavezu da se roditeljima da pristup korisničkim profilima svoje dece, a postoji i lista pravila za ljude koji žele da tuže kompanije za štetu koju tvrde da su one napravile. Ako se zakon primeni, tužbe protiv vlasnika društvenih medija, koje se tiču dece mlađe od 16 godina, prebaciće teret dokazivanja na kompanije, koje će morati da dokažu da njihovi sadržaji nisu štetni.

Vlasnici društvenih mreža moraće da smisle nove alate da bi poštovali delove zakona koji zabranjuju promovisanje reklama maloletnicima i isticanje u rezultatima potrage. Tehnološke kompanije kao što su TikTok, Snepčet i Meta, u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, najviše zarađuju tako što usmeravaju reklame prema svojim korisnicima.

Zakoni i fokusiranje na proveru godišta korisnika izazvali su reakciju tehnoloških kompanija, ali i grupa koje se bave privatnošću na internetu, koje su poznate po tome što razotkrivaju prakse kompanija u skupljanju podataka o korisnicima.

Fondacija „Electronic Frontier“ zatražila je od guvernera Koksa da uloži veto na zakon u Juti, jer smatraju da ograničavanje vremena i provera godišta ugrožavaju prava tinejdžera na privatnost i slobodu govora. Oni tvrde da bi verifikacija godišta svih korisnika dala društvenim mrežama još više podataka, jer bi se tražilo da se pokažu lična dokumenta.

Ako se primeni zakon, navela je ova grupa za zaštitu privatnosti na internetu, većina mladih biće uskraćena za mnoge sadržaje na internetu.

Lobisti tehnoloških kompanija smatraju da je zakon protivustavan i da krši prava ljudi na Prvi amandman na internetu.

„Juta će uskoro zahtevati da mreže skupljaju poverljive podatke o tinejdžerima i njihovim porodicama, ne samo u smislu dokazivanja godišta, već i roditeljskih odnosa, jer će biti obavezno pokazivanje ličnih dokumenata i rodnih listova, čime će njihovi lični podaci biti ugroženi“, navela je direktorka u „NetChoice“ grupi koja lobira za tehnološke kompanije Nikol Sad Bembridž.

Ono što je nejasno u novom zakonu u Juti i zakonima koji se razmatraju na drugim mestima je kako države planiraju da sprovedu nova pravila.

Prema federalnom Zakonu o zaštiti privatnosti dece na internetu, kompanijama je već zabranjeno da skupljaju podatke o deci ispod 13 godina bez dozvole roditelja. Da bi sprovele taj zakon, društvene mreže su već zabranile deci ispod 13 godina da se prijavljuju kao korisnici na platformama, ali deca lako zaobilaze te zabrane, sa ili bez dozvole roditelja.

„Imamo mnogo optimizma da ćemo uspeti da sprovedemo zakon, ne samo u Juti, nego u celoj zemlji, što će jako promeniti odnos dece prema ovim destruktivnim aplikacijama“, kazao je Koks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari