Novi zakoni ne čine reformu 1Foto: FoNet

Sindikat pravosuđa Srbije reagovao je na izjavu ministarke pravde Nele Kuburović, koja je rekla da je usvajanjem Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i terorizma otpočela reforma krivičnog zakonodavstva.

„Posle stupanja na snagu pomenutog zakona, pri višim javnim tužilaštvima u Srbiji osnovana su posebna odeljenja za borbu protiv korupcije. U tim odeljenjima rade zamenici javnih tužilaca, stručni saradnici i državni službenici preuzeti iz drugih pravosudnih organa. Dakle, to nisu novozaposlena lica već je njihovim preuzimanjem smanjen broj zaposlenih u organima gde su ranije radili. U pravosuđu, kao celini, ostao je isti broj zaposlenih kao i pre osnivanja novih odeljenja, prema onoj narodnoj da se ‘presipa iz šupljeg u prazno'“, navodi se u saopštenju Sindikata pravosuđa.

Prema njihovim navodima, samo donošenje zakona nije dovoljno da se reši problem prikupljanja dokaza, kvaliteta optužnica, suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, jer prethodno nisu stvoreni uslovi za punu primenu donetog zakona, kao na primer obezbeđivanje stručnih i sposobnih kadrova, tehničkih uslova, novčanih sredstava…

„Kod nas je praksa da se zakoni donose bez obezbeđivanja sredstava za njihovu primenu. I zato Sindikat pravosuđa Srbije izražava bojazan da te zakonske novine o kojima u svojoj izjavi govori ministarka mogu da ostanu samo pokušaj“, zaključuje se u saopštenju.

Kuburović sa Fratinijem o izmeni Ustava

Ministarka pravde Nela Kuburović i predsednik Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Franko Fratini razgovarali su o predstojećim izmenama Ustava u oblasti pravosuđa i o daljem napretku Srbije u oblasti evrointegracija. Kuburović je ukazala da je u toku usaglašavanje teksta nacrta sa preporukama Venecijanske komisije i da će nova usaglašena verzija ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa biti završena do kraja leta. Navela je da će nakon toga Ministarstvo pravde proslediti Vladi na usvajanje tekst nacrta, kako bi se potom taj predlog našao u Narodnoj skupštini. Fratini je pozdravio odluku Srbije da usaglasi tekst amandmana sa svim preporukama Venecijanske komisije i ukazao da nakon usaglašavanja predlog sa ustavnim izmenama treba što pre da se nađe u skupštinskoj proceduri. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari