Još jedan snažan zemljotres pogodio je prošle noći jugoistočnu Aziju, izazvavši veliku materijalnu štetu, samo nekoliko časova posle zemljotresa jačine 8,2 stepena Rihtera u istoj oblasti. Novi je zemljotres bio je jačine 7,8 stepeni Rihtera, saopštio je Američki geološki zavod. Više stotina zgrada duž zapadne obale Indonezije oštećeno je, a najteže je pogođen grad Padang, gde je veliki broj zgrada srušen, a vlasti još pokušavaju da utvrde broj žrtava i razmere štete.

Još jedan snažan zemljotres pogodio je prošle noći jugoistočnu Aziju, izazvavši veliku materijalnu štetu, samo nekoliko časova posle zemljotresa jačine 8,2 stepena Rihtera u istoj oblasti. Novi je zemljotres bio je jačine 7,8 stepeni Rihtera, saopštio je Američki geološki zavod. Više stotina zgrada duž zapadne obale Indonezije oštećeno je, a najteže je pogođen grad Padang, gde je veliki broj zgrada srušen, a vlasti još pokušavaju da utvrde broj žrtava i razmere štete. Za sada je zvanično potvrđeno da je najmanje devet ljudi poginulo, a 49 povređeno u dva snažna zemljotresa, ali se strahuje da je broj žrtava znatno veći, a ispred bolnice u Padangu postavljeni su šatori za prijem velikog broja povređenih. Posle prekjučerašnjeg zemljotresa jačine 8,2 stepena, koji je pogodio Sumatru, talasi visine do tri metra zapljusnuli su Padang, ali nisu izazvali veću štetu. Indonezija je u dva navrata izdavala upozorenja o cunamiju, a i Australijski meteorološki biro upozorio je stanovništvo Božićnog ostrva na mogući nalet visokih talasa. Telefonske veze širom zapadne Indonezije su u prekidu, kao i snabdevanje strujom, pa vlasti ne mogu da utvrde tačne informacije o žrtvama i šteti.
Izdata su upozorenja širom tog regiona čak do Afrike, a potres se osetio čak i u Tajlandu, 2.000 kilometara dalje od epicentra zemljotresa. Stanovnici Džakarte, Malezije i Singapura takođe su osetili zemljotres, a iz straha od cunamija vlasti Kenije i Tanzanije na istoku Afrike upozorile su građane da se udalje od obale.
Upozorenja o cunamiju izdata su i za udaljena indijska Andamanska i Nikobarska ostrva, kao i za Sri Lanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari