Novinari Nišavskog okruga na treningu o unapređenju njihove bezbednosti 1Ilustracija Foto: Pixabay/Andrys

U Nišu će danas i sutra biti organizovan trening o unapređenju bezbednosti novinara, u organizaciji  Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

“Uvod u ovaj trening predstavlja sastanak kontakt tačaka Stalne radne grupe za bezbednost novinara iz Tužilaštva i MUP-a iz Niša i predstavnika novinarskih udruženja i asocijacija, članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara”, saopštili su organizatori.

Sastanku će prisustvovati novinarke i novinari koji su doživelji pretnje i napade, kako bi se razmotrio trenutni status prijava i tužbi, kao i novinari čiji su slučajevi sudski razrešeni.

Prisustvovaće mu zamenik javnog tužioca Mića Stamenković, koji je kontakt tačka u niškom Apelacionim javnom tužilaštvu, zamenica višeg javnog tužioca u Nišu Irena Radivojević i tužilački pomoćnik Mirjana Pavlović, kao i zamenica osnovnog javnog tužioca u Nišu Olivera Mladenović, kao kontakt tačka, a ujedno i postupajući zamenik u predmetima u tom tužilaštvu.

Iz Policijske uprave Niš učestvovaće Dejan Dojčinović, šef odseka kriminalističke policije i Slobodan Anđelković, oficir u odeljenju policije.

Iz medijskih udruženja biće prisutni Stevan Ristić (Asocijacija medija), Rade Đurić (NUNS), Liljana Stojanović (Asocijacija online medija) i Veran Matić (ANEM).

OEBS ima posmatračku ulogu pri Stalnoj radnoj grupi i imaće svog predstavnika na ovom skupu.

“U nastavku će biti organizovan trening o unapređenju bezbednosti novinara, sa ciljem da se u prisustvu predstavnika relevantnih institucija i novinara analiziraju slučajevi ugrožavanja bezbednosti lokalnih novinara kao i problemi i smetnje zbog kojih su neki od slučajeva u zastoju. Dodatni fokus treninga je podrška ugroženim novinarima i razvijanje novih modela za pružanje podrške u cilju umanjenja pritisaka i razvijanja prakse modela zaštite ugroženih pojedinaca”, rekli su organizatori.

Oni su kazali da će, zbog toga što je zabeležen veliki broj napada na novinare ili povrede novinara na skupovima u proteklih nekoliko godina, biti posebno obrađeno bezbedno izveštavanje sa događaja sa elementima nasilja.

Trening će voditi Branko Čečen, dugogodišnji novinar i urednik u beogradskim štampanim medijima, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu i bivši direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

Biće održan u niškom Siti smart klubu.

 

Treninzi u 15 gradova u Srbiji

Treninzi o unapređenju bezbednosti novinara će u narednih godinu i po dana biti održani sa novinarima i novinarkama u petnaest gradova Srbije.

Oni su deo projekta „Izgradnja sistema prevencije i hitnog reagovanja u slučajevima pretnji i napada na novinare u Srbiji“, koji je podržan od strane Evropske komisije kroz Program podrške nezavisnim medijima u Srbiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari