Novinarska udruženja očekuju da će se sledeće godine otkriti nalogodavci i ubice jagodinskog novinara Milana Pantića, pošto je ove godine podignuta optužnica za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Ovo je poručeno u Jagodini na obeležavanju 13. godina od dana kada je Pantić udarcima u glavu usmrćen u ulazu zgrade u kojoj je živeo.

– Ubeđen sam da ćemo naredne godine, kada se ovde okupimo, moći da konstatujemo da je podignuta optužnica za ubistvo kolege Milana Pantića, kazao je Veran Matić, predsednik vladine Komisije za istinu o ubijenim novinarima. On je dodao da je „puno pogrešnih tragova provereno, oni su eliminisani i ostalo je još nekoliko tragova koji su vezani, između ostalog, za Pivaru i Cementaru“ u Jagodini. Komisija je dobila i celokupnu komunikaciju sa 064 mreže koja do sada nije bila dostupna i ti podaci će biti ukršteni sa 063 i fiksnom telefonijom. Tim koji je uspešno završio slučaj Ćuruvije pridodat je Radnoj grupi koja radi na slučaju Pantića. Devet operativaca MUP-a i BIA je angažovano na ovom slučaju, preneo je Matić i dodao da se nada da će to uroditi plodom u narednih nekoliko meseci.

Matić je kazao da prošle godine u ovo vreme, na početku svog rada, komisija nije imala nijedan rešen slučaj, a prošle nedelje je podignuta prva optužnica za slučaj Slavka Ćuruvije. Komisija još ispituje smrt novinarke Dade Vujasinović 1994, kao i okolnosti pod kojima zgrada RTS nije evakuisana u NATO bombardovanju 1999, pa je poginulo 16 radnika ove medijske kuće.

Nagrada

U znak sećanja na Milana Pantića ustanovljena je nagrada za novinarsku hrabrost koju su ove godine dobili foto-reporter Tanjuga Nemanja Jovanović i dopisnica Večernjih novosti iz Kruševca Sofija Babović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari