Novinari u Kragujevcu traže dnevno informisanje iz Kliničkog centra o korona virusu 1Foto: EPA-EFE JENS SCHLUETER (Ilustracija)

Predstavnici deset redakcija i dopisništava u Kragujevcu i Udruženje građana „Res publika“ su danas uputili otvoreno pismo u kome traže redovnu dnevnu komunikaciju grdske vlasti i novinara koji izveštavanju o javnom zdravlju u Kragujevcu.

Pismo je upućeno Ministarstvu zdravlja, Kliničkom centru Kragujevac, Savetu za zdravlje grada Kragujevca i Šumadijskom upravnom okrugu.

Objasnili su da „veći broj lokalnih redakcija, kao i dopisnika nacionalnih medija iz Kragujevca, ne uspeva da ostvari kontakt s nadležnima u kragujevačkom Kliničkom centru, niti da iz te ustanove dobije bilo kakvo saopštenje ili informaciju u vezi sa aktuelnom situacijom povodom pandemije Covid-19“.

Novinari apeluju da se ćutanje odmah prekine i uspostavi se redovna svakodnevna komunikacija nadležnih i novinara u Kragujevcu.

Upozoravaju da nedostatak proverenih i pravovremenih informacija doprinosi širenju dezinformacija, plasiranju lažnih vesti, stvaranju panike i uznemirenja javnosti.

Uvažavajući povećan obima posla i rizika kojem su izloženi zdravstveni radnici, a ukazujući na „očigledno centralizovanje javnog informisanja o pandemiji korona virusa“, novinri upozoravaju na „upadljivo odsustvo informacija iz Kliničkog centra Kragujevac“.

Iz te zdravstvene ustanove, za razliku od sličnih ustanova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, ali i  bolnica u manjim gradovima, „gotovo nikakve vesti ne stižu do lokalnih i nacionalnih medija, odnosno do građana Kragujevca i Srbije“ navodi se u pismu.

U pismu se izražava i nada da neće biti „diskriminacije medija, odnosno dostavljanja informacija samo pojedinim redakcijama u Kragujevcu“ što je, „na žalost  bio slučaj u dosadašnjoj praksi KC Kragujevac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari