Novinarka Jovana Polić: Medijska scena u Srbiji je u najmanju ruku jadna 1foto FoNet Božana Pavlica

Istraživanje agencije Stata pokazuje da 70 odsto građana Beograda medije smatra odgovornim za porast nasilja u društvu, među kojima uglavnom provladine medije i tabloide, rekla je FoNetu novinarka Jovana Polić.

„Važno je napokon stvari nazvati pravim imenom i priznati da to zapravo i nisu mediji, nego propagandna glasila koja vladajućoj strukturi i predsedniku Aleksandru Vučiću služe isključivo za podizanje rejtinga“, ukazala je Polić u serijalu razgovora Kiosk.

Kako je napomenula, uloga prorežimskih medija na koje se u istraživanju State žalio najveći broj građanja je isključivo da čuvaju i brane Vučića, čak i kad ga niko ne napada, ali i da izlažu pritisku sve one koji tako ne razmišljaju.

Ukoliko je neophodno upotrebiti jedan pridev koji upisuje medijsku scenu Srbije, Polić bi rekla da je ona u najmanju ruku jadna.

Ona smatra da je medijska scena upravo onakva kakvo je i društvo, što znači da je jadna, bedna, haotična i podeljena.

„Za takvu situaciju, prema istraživanju, građani jednako krive vlast i opoziciju, što govori da građani sve probleme medija reflektuju na društvo“, objasnila je Polić.

Kako je predočila, mediji nikada nisu bili i nikada neće biti bolji deo društva, nego da su uvek slika društva u kojem živimo.

Govoreći o slobodi govora, Polić je ocenila da ona nije ukinuta, ali da to ne znači da vlast ne bi želela da ukine slobodu govora slobodomislećim ljudima.

Prema njenom viđenju, vlast bi izuzetno volela da sloboda govora bude privilegija onih koji imaju mišljenje iz jedne glave, odnosno Vučićeve glave.

U Srbiji postoje mediji nepristrasni u odnosu na vlast, ali ne postoje nepristrasni u odnosu na sve tragedije koje nam se dešavaju decenijama unazad, naglasila je Polić i poručila da novinari ne mogu i ne smeju da budu nepristrasni u odnosu na situaciju u kojoj živimo.

Pritiske svakodnevno trpe svi novinari i mediji koji ne žele da učestvuju u propagandi, ukazala je ona i primetila da je nekada potrebno samo da budete profesionalni da bi izazvali gnev i targetiranje u javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari