Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ oštro je osudila, kako su navele, višestruko seksističku izjavu poslanika u Skupštini Srbije i lidera DSS Miloša Jovanovića.

„Jovanović je, okružen petoricom muškaraca i jednom ženom, odgovarajući na pitanje novinarke da li zna kolike bi ekonomske posledice bile ukidanja saradnje sa EU, odgovorio salvom seksističkih komentara, vređajući tako pripadnice ugroženih kategorija društva, kao i novinarku“, saopštila je grupa.

Kako su navele, okarakterisati bilo koji problem celog društva tako da se prema njemu treba postaviti „muški“ očigledan je seksizam i simptom vremena kada je ovakav javni govor bio prihvatljiv, ali, dodaju, to vreme je iza nas.

„Jovanović je približavanje Srbije Evropskoj uniji pokušao da uporedi sa prostitucijom, čime je ponizio žene u prostituciji koje su višestruko ranjiva društvena kategorija svuda u svetu, a u Srbiji naročito. Najproblematičnije je, međutim, njegovo obraćanje novinarki koja je pitala kakve bi bile ekonomske posledice raskida veza sa EU po Srbiju. Njeno pitanje uporedio je sa situacijom u kojoj bi on i njegove kolege pitale koliko košta da ona spava sa svima njima. Iako jeste dodao da bi to bilo uvredljivo, Grupa smatra da je poređenje i dalje neumesno i seksističko, jer nikad ne bi bilo izgovoreno novinaru, muškarcu, da se našao na mestu koleginice novinarke“, naglašavaju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari