“Novinarke protiv nasilja prema ženama”: Opasno izveštavanje Pinka o nasilju nad detetom iz Grocke 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” upozorila je danas na opasan i štetan način na koji je TV Pink u jutarnjem programu koji je vodila Jovana Jeremić izveštavala o slučaju nasilja majke prema trogodišnjoj ćerki u Grockoj.

Kako je navedeno u emitovanom sadržaju, ima elemenata iznošenja ličnih i porodičnih  prilika koje su irelevantne za slučaj.

-Pred kamerama su se našli otac i  baba devojčice, koja je snimala majku dok tuče dete i nije reagovala na  nasilje, a dobila je priliku da u medijima, umesto na sudu, iznosi,  praktično, svoje “svedočenje”. Time je TV Pink ugrozila krivični  postupak, jer je u programu uzela iskaze ljudi koji su potencijalni  svedoci u ovom slučaju. Oni sada mogu da odbiju da svedoče i da otežaju  rad tužilaštva, jer televizijski prilog ne može da bude zamena za iskaz  svedoka – navodi se u saopštenju.

Grupa “Novinarke protiv nasilja” podseća da sudije i tužioci  često ponavljaju da je ovakav vid medijskog izveštavanja najčešći razlog  zašto ovakvi slučajevi ne dobijaju svoj sudski epilog, odnosno ne  rezultiraju osuđivanjem učinilaca krivičnih dela.

– Ovakvim izveštavanjem krše se međunarodni i domaći propisi kojima se  štite maloletne žrtve, kao što su Zakon o maloletnim učiniocima  krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, Istanbulska  konvencija, Konvencija o pravima deteta i pojedine odredbe Zakonika o
krivičnom postupku – ističe se

Dalje se dodaje da su sagovornice i sagovornici zloupotrebljeni na najgrublji način, jer je iz priloga očigledno da nisu  upozoreni na sve posledice pojavljivanja u medijima.

– Voditeljka programa  Jovana Jeremić i novinar na terenu grubo su povredili dostojanstvo  sagovornika svojim ponašanjem i uvredama koje su im upućivali. Nakon  uključenja sa terena, slučaj je komentarisala osoba koja se predstavlja  kao “astropsiholog”, čime se dodatno umanjuje ozbiljnost nasilja koje je  dete pretrpelo.  “Novinarke protiv nasilja” podsećaju da ovakvo izveštavanje nanosi  nemerljivu štetu pravnoj zaštiti i dobrobiti deteta, te da nikako ne  može da doprinese interesu javnosti –  – zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari