Novinarki Danasa Snežani Čongradin uručena nagrada "Dušan Bogavac" 1Foto: Ivona Simonović/Danas

Snežani Čongradin, novinarki dnevnog lista „Danas“, uručena je danas u Medija centru novinarska nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“. Nagradu dodeljuju istoimena fondacija i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Predsednik fondacije „Dušan Bogavac“ Filip Mladenović rekao je da je tri decenije ova nagrada bila „iskrica u mračnom tunelu raznih režima koji su nastojali da uguše slobodu medija“.

„Hrabrost dobitnika nagrade kao i onih koji su bili u užem izboru svedoče da nema predaje kad je reč o slobodi medija. Po cenu otkaza, batina i pretnji, uvek će u Srbiji biti profesionalnih novinara koji će saopštavati istinu, a ne propagandu“, rekao je Mladenović.

Mladenović je istakao da je 32. dodeljivanje nagrade ovde godine posebno važno u vremenu kriza i svetskih ratova u kojem živimo i da je je borba za istinu ono što izdvaja Snežanu od ostalih.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić rekao je da novinarka Snežana Čongradin skoro dve decenije hrabrim i etičkim angažmanom u svojim tekstovima i kolumnama iskazuje visok nivo profesionalizma i poštovanja novinarskog kodeksa.

On je dodao da u društvu teško obolelom od ekstremnih politika, svaki čin normalnosti, civilizovanosti i profesionalnosti izložen je pretnjama, uvredama, internet nasilju, pa i životnoj ugroženosti i da sve to nije sprečilo niti uplašilo ovogodišnju dobitnicu nagrade „Dušan Bogavac“.

„Sećam se kada je kao gimnazijalka svake večeri bila u prvim redovima na protestima tokom 90-ih godina zbog izborne krađe, dok sam ja stajao ispred mikrofona, i već tada se moglo videti da se ona bori za ono dobro“ dodao je Bodrožić.

Tokom dodele nagrada, iz Pariza se obratila i sestra Dušana Bogovca Branka Bogavac koja je izjavila da je ponosna što se nagrada po imenu njenog brata i dalje uručuje novinarima koji se kao i on bore protiv svakog ekstremizma.

„Planeta, sloboda i demokratija se moraju braniti po svaku cenu. Zato je važno sto vi osvetljavate budućnost vašom borbom“, rekla je Branka Bogavac.

Dobitnica nagrade je zahvalila žiriju rekavši da je ponosna jer novinar kad piše ne zna kome se obraća.

„Ne znate koji doprinos dajete, krećete su u nedefiisanom prostoru i ne znate kakve posledice izazivate. Nagrada mi je satisfakcija da se ipak ne krećem u mraku“, rekla je Čongradin.

Tokom dodele nagrade, publici se obratio i dobitnik „Dušan Bogavac“ nagrade iz 1992. godine Veran Matić koji je izrazio veliko olakšanje da se ova nagrada trideset godina kasnije i dalje uručuje hrabrim i vrednim novinarima.

U ovogodišnjem užem izboru za nagradu „Dušan Bogavac” bili su i novinarka Isidora Kovačevic (Podrinske, Šabac), novinar Slobodan Dukić (portal Pančevo SiTi), redakcija NIN-a, redakcija TV emisije „24 minuta” i redakcija TV Dnevnika Nova S (eks NJuzMaks Adrija).

Žiri je odlučivao u sastavu: Dragana Pećo (KRIK), dobitnica nagrade za 2021. godinu, novinarka Jelena Zorić, Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik Danasa, Željko Bodrožić (NUNS) i Filip Mladenović (Fondacija „Dušan Bogavac”).

Član žirija ispred redakcije lista „Danas“, Dragoljub Petrović, izuzeo je svoj glas u poslednjem krugu glasanja, zbog sukoba interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari